Războiul cipurilor intră într-o nouă fază. Mișcarea prin care China vrea să ia fața SUA

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cipuri mici, dar indispensabile
Cipuri mici, dar indispensabile
Războiul cipurilor pare să fi intrat într-o nouă fază după ce China a făcut o mișcare de șah mat.

Importurile chinezești de utilaje de fabricare a cipurilor au crescut anul trecut, deoarece firmele și-au intensificat investițiile în încercarea de a evita eforturile conduse de SUA de a împiedica industria de semiconductoare a țării.

Importurile de utilaje folosite pentru fabricarea cipurilor pentru calculatoare au crescut cu 14% în 2023, la aproape 40 de miliarde de dolari - a doua cea mai mare sumă ca valoare înregistrată în datele care datează din 2015, potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor vamale oficiale. Creșterea a avut loc în pofida unei scăderi de 5,5% a importurilor totale anul trecut, subliniind importanța pe care guvernul chinez și industria cipurilor din această țară au acordat-o devenirii autosuficienței.

Companiile chineze de cipuri investesc rapid în noi fabrici de semiconductori pentru a încerca să avanseze capacitățile națiunii și să ocolească controalele la export impuse de SUA și aliații săi. Aceste restricții îngreunează accesul companiilor chineze la utilajele necesare pentru fabricarea celor mai puternice cipuri și încetinesc dezvoltarea sectorului de înaltă tehnologie din China, care este considerat o amenințare pentru SUA.

Importurile Chinei din Țările de Jos au crescut vertiginos anul trecut înainte de noile controale la export, care vor limita și mai mult capacitatea unor companii precum Semiconductor Manufacturing International Corp. de a obține cele mai noi utilaje.

În decembrie, importurile de echipamente litografice din Olanda au crescut cu aproape 1.000% față de anul precedent, ajungând la 1,1 miliarde de dolari, deoarece firmele s-au grăbit să cumpere înainte de începerea restricțiilor olandeze din această lună.

Chiar înainte de intrarea în vigoare a acestor restricții, compania olandeză ASML Holding NV a anulat livrările unora dintre utilajele sale de top către China, la cererea guvernului american, a raportat Bloomberg la începutul acestei luni. Anulările au avut loc cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a interdicțiilor de export pentru echipamentele de înaltă performanță pentru fabricarea cipurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Surpriză pe piața valutară: dolarul cade, aurul urcă!

BNR a publicat vineri, 11 aprilie 2025, cursul valutar...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Donald Trump
Foto: Freepik.com

SUA şi Rusia discută, la Moscova, soarta Ucrainei

Mesagerul lui Trump la Kremlin: Steve Witkoff negociază...

Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
București / Foto: Freepik
Pensionari
Reciclare
Investitorii fug de dolar și obligațiuni americane / Foto: Freepik
Ursula von der Leyen
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel