Israelul, una dintre cele mai inovatoare economii high-tech din lume, se bazează pe acest sector unde lucrează aproape 14% din forța de muncă activă a statului și care asigură o cincime din producția lui economică, dar conflictul pune pauză peste multe dintre proiectele care urmau să prindă viață în următoarele luni.
„Problema sunt fondurile financiare ce urmau să fie astrase. Investițiile din străinătate vor încetini în următoarele două săptămâni și luni, mai ales dacă ostilitățile nu vor înceta, dacă situația nu se va calma, într-un fel sau altul”, explicat Jon Medved, directorul executiv al OurCrowd, una dintre cele mai mari firme de capital de risc din Israel.
„Nu este un moment când poți obține cu ușurință investiții, indiferent de planul prezentat”, a adăugat el. Să nu uităm, a amintit, el că Israelul ”este, practic, rupt de lume, foarte, foarte multe zboruri fiind anulate. Când se vor relua nimeni nu știe, deocamdată, astfel că antreprenori, finanțatori, investitori au rămas pe loc. O situație cât se poate de dureroasă pentru acest domeniu de activitate care spera că, pe fondul redresării economiei mondiale, va putea reveni la un nivel mai bun de finanțare.
Înainte de conflict, investițiile în startup-urile de înaltă tehnologie din Israel au scăzut pe măsură ce economia globală încetinise, prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) a eliminat o sursă cheie de finanțare, iar propunerea de revizuire a legislației punea în pericol însuși fundamentul dreptului corporativ și al celui de proprietate intelectuală.
Potrivit Centrului de Cercetare IVC și LeumiTech, în prima jumătate a acestui an, firmele israeliene de înaltă tehnologie au strâns cu 70% mai puține fonduri, pentru a, în trimestrul trei, să se ajungă la o scădere de numai 14%, comparativ cu trimestrul doi. al doilea. ”Aceste ultime cifre reprezintă, fără tăgadă, primele semne de stabilizare a situației pe segmentul de finanțare, sunt date similare celor din anii 2018-2019”, a comentat CEO-ul LeumiTech, Maya Eisen Zafrir.
De la începutul anului, startup-urile au strâns, în total, aproximativ 5 miliarde de dolari, față de 16 miliarde de dolari anul trecut și un record de 26 de miliarde de dolari în 2021. Investiții au fost în toate sectoarele, cu accent însă pe securitate cibernetică și inteligența artificială pentru companii.
„Când ești în mijlocul unui război, este greu, dacă nu chiar imposibil, să-ți imaginezi că vor avea loc tranzacții majore”, a spus, la rândul său, Avi Hasson, CEO al Startup Nation Centralc. În aceste condiții, Hasson și alții se așteaptă ca sectorul tehnologic al Israelului să-și revină la fel cum a făcut-o în conflictele trecute cu militanții palestinieni și Hezbollah.
„Tehnologia israeliană a câștigat încrederea investitorilor în ceea ce privește capacitatea de a funcționa în timpul conflictului și, de asemenea, să-și revină”, a spus Hasson. „Așadar, nu văd de ce investitorii și-ar pierde, de această dată, încrederea în Israel”. Medved este convins că Israelul va predomina ca destinație de investiții în tehnologie.
În condițiile în care o mare parte a țării este zguduită de exploziile proiectilor trase de Hamas, firmele de tehnologie și-au folosit birourile pentru a strânge provizii pentru soldați, având în vedere că dintre cei 300.000 de rezerviști convocați de Israel provin din domeniul tehnologiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...