Războiul cu Hamas pune în pericol un sector cheie al economiei Israelului
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tehnologie avansată
Tehnologie avansată
Războiul din Orientul Mijlociu declanșat odată cu atacul surpriză lansat, sâmbătă dimineață, de mișcarea teroristă Hamas asupra Israelului, va avea un impact nedorit asupra sectorului tehnologic al Israelului, extrem de important pentru această.

Israelul, una dintre cele mai inovatoare economii high-tech din lume, se bazează pe acest sector unde lucrează aproape 14% din forța de muncă activă a statului și care asigură o cincime din producția lui economică, dar conflictul pune pauză peste multe dintre proiectele care urmau să prindă viață în următoarele luni. 

„Problema sunt fondurile financiare ce urmau să fie astrase. Investițiile din străinătate vor încetini în următoarele două săptămâni și luni, mai ales dacă ostilitățile nu vor înceta, dacă situația nu se va calma, într-un fel sau altul”, explicat Jon Medved, directorul executiv al OurCrowd, una dintre cele mai mari firme de capital de risc din Israel.

„Nu este un moment când poți obține cu ușurință investiții, indiferent de planul prezentat”, a adăugat el. Să nu uităm, a amintit, el că Israelul ”este, practic, rupt de lume, foarte, foarte multe zboruri fiind anulate. Când se vor relua nimeni nu știe, deocamdată, astfel că antreprenori, finanțatori, investitori au rămas pe loc. O situație cât se poate de dureroasă pentru acest domeniu de activitate care spera că, pe fondul redresării economiei mondiale, va putea reveni la un nivel mai bun de finanțare.

Înainte de conflict, investițiile în startup-urile de înaltă tehnologie din Israel au scăzut pe măsură ce economia globală încetinise, prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB) a eliminat o sursă cheie de finanțare, iar propunerea de revizuire a legislației punea în pericol însuși fundamentul dreptului corporativ și al celui de proprietate intelectuală.

Potrivit Centrului de Cercetare IVC și LeumiTech, în prima jumătate a acestui an, firmele israeliene de înaltă tehnologie au strâns cu 70% mai puține fonduri, pentru a, în trimestrul trei, să se ajungă la o scădere de numai 14%, comparativ cu trimestrul doi. al doilea. ”Aceste ultime cifre reprezintă, fără tăgadă, primele semne de stabilizare a situației pe segmentul de finanțare, sunt date similare celor din anii 2018-2019”, a comentat CEO-ul LeumiTech, Maya Eisen Zafrir.

De la începutul anului, startup-urile au strâns, în total, aproximativ 5 miliarde de dolari, față de 16 miliarde de dolari anul trecut și un record de 26 de miliarde de dolari în 2021. Investiții au fost în toate sectoarele, cu accent însă pe securitate cibernetică și inteligența artificială pentru companii.

„Când ești în mijlocul unui război, este greu, dacă nu chiar imposibil, să-ți imaginezi că vor avea loc tranzacții majore”, a spus, la rândul său, Avi Hasson, CEO al Startup Nation Centralc. În aceste condiții, Hasson și alții se așteaptă ca sectorul tehnologic al Israelului să-și revină la fel cum a făcut-o în conflictele trecute cu militanții palestinieni și Hezbollah.

„Tehnologia israeliană a câștigat încrederea investitorilor în ceea ce privește capacitatea de a funcționa în timpul conflictului și, de asemenea, să-și revină”, a spus Hasson. „Așadar, nu văd de ce investitorii și-ar pierde, de această dată, încrederea în Israel”. Medved este convins că Israelul va predomina ca destinație de investiții în tehnologie.

În condițiile în care o mare parte a țării este zguduită de exploziile proiectilor trase de Hamas, firmele de tehnologie și-au folosit birourile pentru a strânge provizii pentru soldați, având în vedere că dintre cei 300.000 de rezerviști convocați de Israel provin din domeniul tehnologiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel