Războiul din Ucraina a creat un vid de putere în Europa
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Va fi altceva
Va fi altceva
La începutul anului 2022, viitorul Europei părea că se află în mâinile Berlinului și ale Moscovei. Ei deveneau arbitrii în treburile europene.  Dar războiul din Ucraina a răvășit harta geopolitică a continentului. Germanii și rușii au dispărut, britanicii și polonezii sunt în urcare, iar americanii au revenit, cel puțin pentru o vreme, scrie publicația americană Foreign Policy.

Puterea economică a Germaniei a definit evoluția zonei euro, în special după criza financiară din 2008. Deciziile Berlinului în materie de imigrație, energie, politică fiscală și diplomație au fost criticate, dar puțini europeni au îndrăznit să să ridice tonul împotriva celei mai puternice economii a continentului. În același timp, Rusia a reînceput să intervină în politica europeană, combinând forța militară, amestecul în afacerile interne și livrările de energie. Urmând tradiția bunelor relații cu Rusia, conducerea germană a încercat să mențină legăturile de afaceri cu Moscova. Germania a devenit cel mai bun client al Gazprom, furnizând economiei și armatei ruse tehnologie și echipamente vitale și sperând că, în schimb, la un comportament docil din partea Moscovei. Iar Statele Unite au devenit tot mai puțin interesate de Europa, punând în topul strategiei lor Asia.
 
Campania militară rusă din Ucraina și reacția timidă a Germaniei au schimbat fundamental configurația tablei șahn. Rusia și Germania, care pretindeau că sunt arbitrul soartei Europei în secolul XXI, și-au slăbit acum pozițiile. Rusia s-a făcut de rușine în Ucraina, iar Germania este criticată de majoritatea țărilor europene. Marea Britanie și Polonia, împreună cu alte state din Europa Centrală și statele baltice, ocupă acest vid și preiau conducerea opoziției Occidentului față de Rusia. Iar Statele Unite, deși cu reticență, își sporesc concentrarea de trupe la granițele estice ale Europei, precum și  livrările de arme către Ucraina. 

O oportunitate

Rusia are cel mai mult de pierdut pe toate planurile. Apărându-și țara, ucrainenii au oprit înaintarea Rusiei spre vest și au privat-o de posibilitatea de a deveni o mare putere europeană. Rusia a fost izolată în Europa. Germania pierde și ea teren, este de părere autorul articolului din Foreign Policy, Jakub Grygiel. În primul rând, explică analistul, Germania nu mai are autoritate morală. Iar în al doilea rând, din cauza politicilor sale recente, Berlinul a pierdut dreptul de a fi numit un arbitru credibil și demn de încredere în politica europeană.

Și Franța a adoptat o poziție defensivă. Președintele Emmanuel Macron, care s-a străduit să-l convingă pe Putin să renunțe la aventurile sale, nu a reușit. Acum, noile lui încercări par naive, dacă nu chiar deplasate, având un interes personal în a vedea Franța în rol de mediator cu Moscova. Parisul și-a înstrăinat și alte state europene, în primul rând Italia. Pe de altă parte, ofensiva Rusiei în Ucraina este o oportunitate pentru Marea Britanie și Polonia de a-și etala calitățile de lider. Înainte de război, aceste țări aveau un loc în purgatoriul european pentru presupusele păcate ale Brexitului și ale politicii interne conservatoare a Poloniei.

Competiția este în plină desfășurare

În ceea ce privește Statele Unite, au trimis aproximativ 20.000 de soldați în Europa, în special în țările din estul NATO aflate pe linia frontului, cum ar fi România și sunt principalii furnizori de arme în Ucraina. Cu toate acestea, există îndoieli că Statele Unite se vor impune ca un arbitru cheie al Europei. 

Prin urmare, competiția pentru rolul de arbitru european, adică țara sau grupul de țări care determină dinamica politică a continentului, este în plină desfășurare. Eroul zilei este, desigur, poporul Ucrainei, dar, susține Jakub Grygiel, funcția lor a fost de a arăta că principalii concurenți din trecut, cum ar fi Rusia și Germania, sunt total nepotriviți pentru acest rol. Statele Unite rămân o putere indispensabilă, dar trebuie să acționeze prin intermediul partenerilor săi europeni. Rămâne neclar dacă Biden este dispus să parieze pe Marea Britanie, Polonia și alte țări NATO, care acum protejează securitatea europeană în fața Rusiei, dar care nu se află în prim-planul proiectelor politice favorizate de partidul lui Biden. De asemenea, nu este clar în ce măsură alte țări europene vor urma exemplul SUA.

Citește și L-a înjunghiat Putin pe Lavrov în spate? De ce a cerut scuze Israelului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel