Războiul dintre Azerbaidjan și Armenia tensionează și mai mult piața gazelor

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Conflictul din Nagorno Karabah adaugă noi probleme pe piața gazelor
Conflictul din Nagorno Karabah adaugă noi probleme pe piața gazelor
Tensiunile care au escaladat între Azerbaidjan și Armenia în regiunea Nagorno-Karabah adaugă noi tensiuni pe piața europeană a gazelor care și așa se confruntă cu mai probleme dupa ce Rusia a declanșat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Armenia şi Azerbaidjan au convenit marţi dimineaţă o încetare a ostilităţilor în regiunea Nagorno-Karabah, însă înţelegerea a fost încălcată după numai câteva minute, au anunţat media azere, potrivit Reuters şi AFP.

Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la orele locale 09:00 (05:00 GMT), potrivit relatărilor de presă şi unei surse care a solicitat anonimatul, dar media azere au informat că acordul a fost încălcat la scurt timp.

Pe de altă parte, miniştrii apărării din Rusia şi Armenia, Serghei Şoigu şi Suren Papikian, au discutat marţi dimineaţă şi au decis ''să ia măsurile necesare pentru a stabiliza situaţia'' la frontiera armeano-azeră, a declarat Ministerul Apărării armean, citat de Interfax.

Armenia şi Azerbaidjan au anunţat marţi confruntări de amploare la graniţă, soldate cu victime, în cea mai recentă izbucnire de violenţă între cele două ţări.

Potrivit Interfax, premierul armean Nikol Paşinian a anunţat în parlamentul de la Erevan că cel puţin 49 de soldaţi armeni şi-au pierdut viaţa în noile confruntări cu Azerbaidjanul, precizând că luptele continuă.

La jumătatea lunii iulie, Comisia Europeană a semnat un acord cu Azerbaidjanul pentru a dubla importurile de gaze naturale din această fostă republică sovietică la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, însă dacă în această țară se declanșează un război, astfel de contracte nu vor putea fi respectate.

Pe de altă parte, în România, Virgil Popescu anunța că se afla în discuții cu Azerbaidjan pentru importul de gaze din această țară: ”Suntem în continuare în discuţii spre finalizare şi discutăm despre aducerea unor cantităţi de gaze atât din Azerbaidjan, cât şi din Statele Unite ale Americii şi Emiratele Arabe Unite. Discutăm, în principal, în momentul de faţă, cu privire la tranzitul acestor gaze prin diverse state: Turcia, Bulgaria, Grecia şi descărcarea gazului lichefiat în porturile din Grecia sau Turcia. Când vom finaliza toate aceste aspecte vom anunţa public", anunța ministrul Energiei la îbceputul lunii August.

Citește și: Criza gazelor. Germania riscă o recesiune, Suedia face planuri de urgență

Germania riscă o recesiune categorică dacă livrările de gaze rusești, deja deficitare, se vor opri complet, au avertizat marți surse industriale, în timp ce Suedia s-a alăturat listei tot mai mari de națiuni europene care elaborează și pun în practică planuri de urgență pentru a face față unei crize tot mai grave a aprovizionării cu energie.

Țările Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la coasta Adriaticii, în sud, au stabilit măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare după ce Rusia a invadat Ucraina. Înainte de război, Uniunea Europeană a depins de Rusia care-i asigura 40% din necesarul său de gaze, în cazul Germaniei, procentul ajungând la 55%. Sancțiunile impuse și decizia Kremlinului de a sista livrările pentru o serie de țări, au creat un gol care trebuie acum umplut. Iar o primă măsură, cea mai ușor de realizat a fost anularea temporară a planurilor de închidere a centralelor electrice pe bază de cărbune.

Prețurile globale ale gazelor au crescut vertiginos, ceea ce antrenat o explozie a inflației și a creat o durere de cap și mai mare pentru factorii de decizie politică care încearcă să îndepărteze Europa de marginea unei prăpastii economice.

Prognoză revizuită

Pe acest fundal, asociația industrială germană BDI și-a redus, marți, prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, de la o proiecție de 3,5% înainte de război. Acesta a declarat că o oprire a livrărilor de gaze rusești ar face inevitabilă recesiunea.

Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la o rată redusă, iar conducta Nord Stream 1 prin Marea Baltică, o rută de aprovizionare vitală pentru Germania, funcționează la doar 40% din capacitate, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.

Germania, la fel ca Danemarca, Austria, Olanda, Italia și alte țări, a activat prima fază de avertizare timpurie din planul său în trei etape pentru a face față unei crize de aprovizionare cu gaze. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
București / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness

pixel