Războiul tarifelor ar putea lovi Germania mai puternic decât se credea

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bundestag, Germania
Bundestag, Germania
Germania riscă recesiunea prelungită: tarifele de 25% ar putea reduce PIB-ul cu peste un punct procentual, explică Reuters.

Un conflict comercial alimentat de tarife vamale de 25% aplicate uniform ar putea tăia peste un punct procentual din creșterea economică a Germaniei, potrivit unui studiu publicat vineri de Institutul pentru Cercetare în Ocuparea Forței de Muncă (IAB). Conform calculelor, o astfel de măsură ar reduce PIB-ul Germaniei cu 1,2% la un an de la implementare.

Impactul ar fi vizibil și pe piața muncii: numărul total al angajaților ar scădea cu 90.000 de persoane, iar forța de muncă ar înregistra un minus de 10.000. Estimările pornesc de la ipoteza unei creșteri tarifare uniforme de 25%.

„O criză structurală, urmată acum și de o criză comercială – este o lovitură dură pentru industrie”, a declarat Enzo Weber, șeful departamentului de macroeconomie din cadrul IAB.

Previziunile institutului sunt în linie cu cele ale principalului organism de prognoză economică din Germania, care avertiza recent că noile tarife ar putea împinge economia germană într-un al treilea an consecutiv de recesiune – o premieră în istoria postbelică.

În 2024, Statele Unite au fost cel mai mare partener comercial al Germaniei, cu schimburi bilaterale de bunuri în valoare de 253 miliarde de euro, urmate de China

În prezent, Germania – la fel ca majoritatea țărilor – se confruntă cu o taxă de 10% la exporturile către SUA. Totuși, un tarif majorat de 20% rămâne pe masă, în ciuda unei pauze de 90 de zile anunțate recent.

Simulările realizate de Institutul Economic German (IW), pe baza modelului global de economie al Oxford Economics, arată că doar tarifele actuale dintre SUA și China vor reduce PIB-ul Germaniei cu o medie anuală de 1,1% în perioada 2025–2028, comparativ cu un scenariu fără taxe noi.

China ar fi cea mai afectată economie, cu o scădere estimată a PIB-ului de 2,9%, în timp ce SUA ar pierde 1,1%, potrivit Galinei Kolev-Schaefer, expert în comerț la IW.

„Nu ne putem culca pe lauri în această pauză tarifară din disputa comercială americano-europeană”, a avertizat Kolev-Schaefer. „Conflictul dintre SUA și China continuă să mocnească, iar consecințele sunt foarte reale și pentru Uniunea Europeană.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.


pixel