Războiul tarifelor și reacția UE. Mircea Coșea: Este ca o sabie cu două tăișuri

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Profesorul Mircea Coșea
Profesorul Mircea Coșea
EXCLUSIV
Profesorul Mircea Coșea a explicat de unde s-a inspirat Uniunea Eurpeană când și-a stabilit reacția la războiul tarifelor declanșat de Trump. 

După părerea mea, reacția Uniunii Europene la războiul tarifar declanșat de președintele Statelor Unite a fost una corectă, spune profesorul de economie Mircea Coșea, potrivit căruia după iureșul de declarații care mai de care mai nelalocul lor, precum ”hai la luptă, să nu le mai cumpărăm whisky-ul”, s-a ajuns la un echilibru

Sursa de inspirație și motivația 

Un echilibru care, privit prin prisma evoluției evenimentelor din ultima lună, sunt inspirate de președinta Mexicului, prima țară care avut cea mai ponderată reacție. ”Și anume că ar fi o mare greșeală să aplicăm măsuri în oglindă împotriva Statelor Unite, pentru că, pe de o parte, nu știm dacă avem forța să o facem, iar pe de altă parte, aducem prejudicii foarte grave populației. Pentru că acest lucru duce la inflație, duce la creșterea prețurilor, la creșterea costurilor energiei, la ruperea lanțurilor valorice, de care suntem și noi interesați. Până la urmă, nu știm ce fel de stabilitate politică vom avea”, a explicat profesorul de economiei, invitatul emisiunii ”Totul despre bani”.

Nici nu a știut cât este de importantă

Prin urmare, îndemnul cel mai înțelept a fost haideți să ne orientăm spre ”reorganizări, restructurări, spre alte zone de interes economic și să vedem cum evoluează lucrurile. Uniunea Europeană a mers, se pare, pe această linie. Deci, mult mai calmă, mult mai echilibrată, ea încearcă să facă acum două mișcări. Una în domeniul energiei și al industriei chimice cu o zonă despre care nici nu a știut, până acum, cât este de importantă, și anume Asia Centrală, fosta Asie Centrală sovietică. Acolo sunt câteva țări care au o dezvoltare economică extraordinară, dar noi nu prea ne uităm acolo. A doua mișcare este dată de negocierile pe care le purtăm, mai pe față, mai pe la spate, cu China”, a detaliat Mircea Coșea. 

Care este scopul Chinei

Dar, a atras el atenția, acest lucru este cu două tăișuri. ”Care este scopul Chinei? Să se implanteze și în Europa. Iar acest lucru va fi foarte greu de suportat în anumite domenii pentru industria europeană. Și aici se pot întâmpla niște lucruri foarte complicate, niște căderi ale unor industrii care deja s-au reorientat, și-au asigurat o plasă de siguranță”, a explicat profesorul Coșea. Potrivit spuselor sale, una dintre cele mai vulnerabile industrii în fața concurenței Chinei, și anume industria auto, a început să lucreze pentru armament. ”Adică a înlocuit un produs cu altul, unde concurența este foarte mică”, a precizat expertul. 

Chiar Trump a spus-o!

Trăgând o concluzie, Mircea Coșea a subliniat că, în contextul dat, ”Uniunea Europeană s-a comportat inteligent, așa cum, de altfel, a recunoscut chiar președintele Trump”.

Întrebat, totodată, dacă este adevărat că economia mondială se îndreaptă spre o recesiune globală, Mircea Coșea a respins o asemenea posibilitate. ”Eu nu cred”, a subliniat profesorul de economie și a venit cu argumente, pe care le puteți afla urmărind întreaga emisiune.

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock

pixel