Răzvan Popp, ASF: Oamenii au deschidere să investească la bursă, însă nu prea au răbdare

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Razvan Popp
Razvan Popp
EXCLUSIV
Răzvan Popp, Șef Serviciul Transparență și Raportări Emitenți, Direcția Generală – SIIF, ASF, a explicat faptul că investiţia la bursă aduce câştiguri, însă nu în acelaşi ritm cu care ar putea să câştige în alte zone.

În intervenţia sa din cadrul conferinţei "Cum facem bursa mai atractivă pentru noi emitenți și investitori? Cum atragem la bursă noi jucători semnificativi din economia privată românească?" organizată, luni, de trustul DC Media Group, Răzvan Popp, Șef Serviciul Transparență și Raportări Emitenți, Direcția Generală – SIIF, ASF, a vorbit despre necesitatea ca oamenii, potenţialii investitori la bursă, să fie bine informaţi cu privire la acest domeniu. 

"Oamenii au deschidere să investească, însă nu prea au răbdare. Iar aici cred că trebuie cultivat la nivelul investitorilor faptul că piaţa de capital creează mecanisme pentru a câştiga, însă nu în acelaşi ritm cu care ar putea să câştige în alte zone. Din păcate – cred că asta este o meteahnă pe care o avem – nu ştim cât de puţin ştim, iar investitorii pe care noi îi avem în piaţa de capital sunt mai bine pregătiţi din acest punct de vedere, dar cei cărora trebuie să ne adresăm trebuie, într-adevăr, mai bine educaţi.

În ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a pieţei de capital sunt mai multe elemente pe care le avem în vedere şi sper ca toate acestea, puse cap la cap la final – pentru că ele sunt legate – ar trebui să contribuie la o piaţă de capital mult mai bine conturată, mult mai matură şi mai bine pregătită să îşi atragă noi emitenţi şi să şi-i păstreze", a atras atenţia, în intervenţia sa, Răzvan Popp.

VIDEO: 

Youtube video image

 

Context

O piață de capital funcțională asigură accesul la diferite surse de finanțare și poate contribui la acoperirea deficitului de finanțare a sectorului corporativ și la creșterea rezilienței sale financiare prin sprijinirea companiilor viabile și reducerea timpului de redresare post-pandemie.

Finanțarea prin piața de capital ar putea ajuta la acoperirea deficitului de finanțare existent, iar introducerea unor măsuri menite să asigure accesul mai facil al companiilor la resursele financiare disponibile pe această piață ar crește potențialul de dezvoltare al acestora și ar reduce perioada necesară pentru redresarea post-pandemie și post-criză sau recesiune.

În Europa, 20% din capital este finanțat prin piețe de capital, în timp ce 80% este furnizat de sistemul bancar, conform unei analize a BVB. În România, capitalul atras prin piața de capital deține o pondere de 20 de ori mai mică în mixul de surse de finanțare decât în Europa.

IMM-urile din România se confruntă cu bariere semnificative în calea accesului la finanțare. Nivelurile scăzute de capitalizare, constrângerile semnificative de acces la credite și sursele limitate de finanțare externă au împiedicat IMM-urile românești să profite de oportunitățile de creștere, iar piața de capital poate juca un rol important în susținerea creșterii acestora.

Piața primară de capital, pre-listare la BVB, în perioada 2018 și iunie 2022, a intermediat pe Piaţa Principală (companii mari) peste 1,1 miliarde lei si aproape 400 milioane lei pe Piaţa AeRO (companii în creștere), conform datelor BVB puse la dispoziţie ARIR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Trump. Foto: Pexels.com
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Palatul CEC

CEC Bank aniversează 160 de ani

CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...

Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Thyssenkrupp / FOTO: Wikipedia

Thyssenkrupp va concedia sau externaliza 11.000 de angajați

Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons

pixel