RCA. Schimbare majoră la perioadele asigurate
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
RCA 2022. ASF a dat publicității Raportul cu privire la determinarea tarifelor de referință pentru
asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto
RCA 2022. ASF a dat publicității Raportul cu privire la determinarea tarifelor de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto
Persoanele fizice își vor putea face asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) doar pe șase luni sau pe un an, potrivit unui proiect de OUG lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. De asemenea, potrivit aceluiași document, RCA-ul cu decontare directă ar putea deveni obligatoriu.

Concret, prin acest proiect inițiat de Ministerul Finanțelor, ce are în vedere modificarea Legii nr. 132/2017, se propune ca persoanele fizice să nu își mai poată face RCA-ul pe o lună sau pe o perioadă mai mică de șase luni ori pe o perioadă cuprinsă între șase luni și un an, ci să poată alege doar între o durată de șase luni, respectiv de un an.

Potrivit legislației actuale, „[c]ontractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului”. Așadar, în acest moment, proprietarii de mașini, asigurați persoane fizice și persoane juridice, pot încheia polițe RCA pentru oricâte luni doresc, cu mențiunea că trebuie să aleagă o perioadă cuprinsă între o lună și cel mult 12 luni.

Pe de altă parte, conform proiectului amintit, “[î]n cazul persoanelor fizice, contractul RCA se încheie pe o perioadă de 6 luni sau de 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului”. Așadar, în reglementarea propusă, regulile se vor schimba pentru asigurații persoane fizice în sensul că aceștia vor putea opta doar pentru a încheia polița RCA fie pentru șase luni, fie pentru un an. Dacă posibilitățile pentru persoane fizice se reduc la cele două amintite, regulile pentru persoanele juridice rămân la fel ca în prezent.

Citește și: Modificările aduse legii RCA scot ȘOFERII la PROTEST

Cu toate acestea, potrivit proiectului, vor rămâne totuși valabile, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, excepțiile în vigoare în acest moment privind încheierea RCA-ului pe o perioadă mai mică de o lună:

- pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate în alte state membre ale Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative;

- pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile; dar și pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulație, pe perioade de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile cumulate.

Inițiatorii acestui proiect spun că măsurile propuse ar avea drept scop eliminarea riscului ca asigurații RCA să aleagă compania de asigurări exclusiv pe criterii de preț, mai ales că, potrivit notei de fundamentare a proiectului, la momentul actual, una din cinci polițe RCA este încheiată pe o perioadă de o lună. Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de societatea de asigurări cu care este încheiat contractul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...

Site-urile neautorizate în România vor fi blocate

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) are în...

Criza energetică „a rămas în urma noastră”

Este ceea ce afirmă plin de convingere Nicolas Mougeot,...

Inflația României, cea mai mare din UE și în luna martie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...


pixel