Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Concret, prin acest proiect inițiat de Ministerul Finanțelor, ce are în vedere modificarea Legii nr. 132/2017, se propune ca persoanele fizice să nu își mai poată face RCA-ul pe o lună sau pe o perioadă mai mică de șase luni ori pe o perioadă cuprinsă între șase luni și un an, ci să poată alege doar între o durată de șase luni, respectiv de un an.
Potrivit legislației actuale, „[c]ontractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de opțiunea asiguratului”. Așadar, în acest moment, proprietarii de mașini, asigurați persoane fizice și persoane juridice, pot încheia polițe RCA pentru oricâte luni doresc, cu mențiunea că trebuie să aleagă o perioadă cuprinsă între o lună și cel mult 12 luni.
Pe de altă parte, conform proiectului amintit, “[î]n cazul persoanelor fizice, contractul RCA se încheie pe o perioadă de 6 luni sau de 12 luni, în funcție de opțiunea asiguratului”. Așadar, în reglementarea propusă, regulile se vor schimba pentru asigurații persoane fizice în sensul că aceștia vor putea opta doar pentru a încheia polița RCA fie pentru șase luni, fie pentru un an. Dacă posibilitățile pentru persoane fizice se reduc la cele două amintite, regulile pentru persoanele juridice rămân la fel ca în prezent.
Citește și: Modificările aduse legii RCA scot ȘOFERII la PROTEST
Cu toate acestea, potrivit proiectului, vor rămâne totuși valabile, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, excepțiile în vigoare în acest moment privind încheierea RCA-ului pe o perioadă mai mică de o lună:
- pentru vehiculele înmatriculate sau înregistrate în alte state membre ale Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietății, dovedită cu documente justificative;
- pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile; dar și pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulație, pe perioade de 30 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile cumulate.
Inițiatorii acestui proiect spun că măsurile propuse ar avea drept scop eliminarea riscului ca asigurații RCA să aleagă compania de asigurări exclusiv pe criterii de preț, mai ales că, potrivit notei de fundamentare a proiectului, la momentul actual, una din cinci polițe RCA este încheiată pe o perioadă de o lună. Prețul unei asigurări RCA diferă în funcție de societatea de asigurări cu care este încheiat contractul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...