Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Astfel cei care doresc să și se recalculeze pensiile trebuie să depună o cerere pentru acest lucru astfel că vor fi luate în calcul și noile contribuții plătite, în continuare.
Așadar, cei care realizează stagiu de cotizare și după vârstă de pensionare beneficiază de acest drept, conform art.107 din Legea pensiilor.
Potrivit Legii nr.263/2010 "Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia (...)".
Cine și de ce poate cere recalcularea pensiei
Așa cum spuneam și mai sus, recalcularea pensiei poate fi cerută ce cei care își continuă activitate și după ce au ieșit la pensie dar și cei care nu au depus toate actele necesare pentru calcularea corectă a pensiei. De pildă o adeverință de vechime care a fost omisă sau procurată mult mai târziu.
Astfel, cererea de recalculare a pensiei se depune la casa de pensii de care solicitantul aparține. Cererea se poate descărca de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.
Cine poate beneficia
Conform art.107 din Legea nr.263/2010 se spune că "Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. (4) Pensionarii pentru limita de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicită recalcularea pensiei, în condițiile legii".
Când se primește pensia recalculată
Tot la art. 107 din Legea pensiilor apune că sumele rezultate în urma recalculării se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Așadar, după ce recalcularea a fost aprobată și realizată, în condițiile legii, începând cu luna care urmează persoanele pot primi o pensie mai mare, după caz.
De reținut
Deocamdată este încă, în vigoare, legea nr.263/2010 iar începând cu data de 1 septembrie 2023, aceasta va fi înlocuită cu Legea 127/2019.
Potrivit OUG 8/2021, care a apărut în Monitorul Oficial în luna februarie 2021, aplicarea legii 127/2019 a fost amânată, deși fusese programată să între în vigoare la 1 septembrie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...