Recalcularea pensiilor. Ministrul muncii face ultimele precizări
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Astăzi, vor pleca 12.000 de decizii către pensionari
Astăzi, vor pleca 12.000 de decizii către pensionari
Ministrul Muncii, Marius Budăi, invitat a emisiunea ”Subiectiv” a postului de televiziune Antena 3, a răspuns la câteva întrebări adresate de pensionari. 

Astfel, întrebat de ce persoanele care au muncit 20-22 de ani au doar pensia pe vechime, iar cei care au muncit doar 15 ani au pensia minimă garantată, oficialul român a arătat că, ”din acest punct de vedere, noi am spus că cei care nu au realizat 15 ani de vechime, cel puțin, în noua lege.. de aceea am vrut să nu mai avem aceste cazuri, iar acele persoană să fie într-o altă lege, în oglindă cu legea pensiilor. La legea pensiilor, pilonul ei de bază este contributivitatea. În momentul în care nu mai respecți pilonul de bază al unei legi, nu respecți legea practic. Și atunci noi veneam că completăm de la bugetul de stat și nicidecum de la bugetul asigurărilor sociale pentru că nu era contribuția acolo. De aceea am vrut ca acele persoane să fie practic în afara legii pensiilor, să fie duse într-o lege specială pe care noi o avem gata și până la intrarea în vigoare a noii legi în anul 2021, va intra și această lege în vigoare”.

Citește și Pensii. Primele recalculări: de la 2.000 la 4.000 lei

Pe de altă parte, întrebat când se recalculează pensiile pentru grupa 1 de muncă în Valea Jiului, Budăi a răspuns că, ”începând de mâine, peste 12.000 de decizii pleacă către pensionarii noștri din țară”.

În ceea ce privește pensiile din grupele I și II pe legea 221/2018, „această recalculare a început începând cu a doua zi după ce a intrat în vigoare legea, dar sunt foarte multe proceduri, tot felul de algoritmi de pus în calcul. Mâine (luni, n.r.) trimitem primele peste 12.000 de decizii, ulterior încercâm ca până în sărbătorile de Paște aceste decizii să ajungă în teren”, a repetat ministrul Budăi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel