Recensamânt 2022. Probleme cu aplicația. Se prelungește termenul? Răspunsul INS

Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Autorecenzarea se termină pe data de 15 mai
Autorecenzarea se termină pe data de 15 mai
EXCLUSIV
Recensamântul locuințelor și populației a demarat în luna martie a anului curent cu două luni în care românii au avut posibilitatea să se autorecenzeze.

Institutul Național de Statistică a pus la dispoziția tuturor românilor o aplicație online prin intermediul căreia se pot autorecenza.

În ultima perioadă însă sistemul a funcționat cu sincope și a devenit inaccesibil astfel că mulți români nu s-au putut autorecenza.

DCBusiness a întrebat INS dacă termenul limită până la care cetățenii se pot autorecenza va fi prelungit iar răspunsul instituției a fost că nu.

Amintim că data limită până la care românii se pot recenza prin intermediul aplicației online este de 15 mai.

Durata procesului de autorecenzare este scurt. În cel mult 15 minute se pot parcurge toate formularele care trebuie completate.

Formularele sunt simple, întrebările de asemeni sunt simple.

În pofida unei confuzii create de declararea locului nașterii care trebuie să fie legat de adresa care figura pe buletinul de identitate a mamei, în rest lucrurile sunt simple.

Mai merită amintit faptul că cei care se autorecenzează beneficiază de o zi liberă plătită. Adeverința prin care dovedesc că s-au autorecenzat este primită pe e-mail după câteva zile de la data la care au completat formularele.

Ziua liberă pentru autorecenzare. Noi detalii

Ce urmează acum

După data de 15 mai (data ultimei zile a autorecenzării) urmează recensământul fizic în timpul căruia un recenzor se va deplasa la ușile românilor pentru a aduna datele.

Până luni peste 7 milioane de români se autorecenzaseră ceea ce înseamnă că 37% din populația țintă a efectuat acest lucru.

"Suntem în ultima săptămână a derulării autorecenzării şi pot spune că rezultatele sunt dintre cele mai bune şi, fiind într-o instituţie care lucrează cu numere, vă dau numai doi indicatori importanţi. În primul rând e vorba de numărul de chestionare care au fost finalizate prin utilizarea acestei platforme. Ieri am depăşit cifra de 7 milioane, ceea ce înseamnă 37% dacă avem în vedere raportul dintre numărul de chestionare şi populaţia ţintă pe care noi am estimat-o la începutul recensământului. Cota pe care noi am estimat-o sau ţinta pe care noi ne-am stabilit-o a fost 35% şi considerăm că la sfârşitul acestei perioade vom ajunge cel puţin la 40%", a spus marţi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Șeful INS a mai spus că la început se completau în medie 100.000 de chestionare pe zi, în ultima săptămână media urcând la peste 200.000 de chestionare.

Tudorel Andrei a afirmat că sunt mai multe judeţe care au depăşit gradul de autorecenzare de 35%, iar câteva au depăşit 40%, menţionând Braşov, Harghita, Teleorman, Covasna, Botoşani, Bihor, Mureş, Cluj, Gorj, Sibiu, Sălaj, Olt, Arad şi Satu Mare.

Femeile au completat 52% dintre chestionarele finalizate, iar bărbaţii 48%. 31% dintre chestionarele finalizate aparţin salariaţilor. Tudorel Andrei a menţionat că salariaţii primesc o zi liberă pentru completarea chestionarelor, iar aceasta poate fi luată ulterior, în decursul unui an.

"Încheiem duminică seara la ora 24:00. Din punct de vedere legal, chiar dacă intensitatea trimiterii chestionarelor este mare, nu putem încălca cadrul legal, deci la ora 24:00 avem obligaţia prin lege să închidem platforma şi să trecem la etapa următoare. În perioada 16 mai - 17 iulie va fi perioada de culegere a datelor în teritoriu, numai la adresele la care nu avem persoane recenzate. Dacă o gospodărie se află la o anumită adresă şi o singură persoană nu este recenzată, atunci avem obligaţia să mergem în teren şi să asigurăm recenzarea", a declarat Tudorel Andrei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel