Recensământ. Începe recenzarea fizică. Cum se desfășoară
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Începe recensamântul fizic
Începe recensamântul fizic
Începând cu 31 mai 2022, începe recenzarea fizică acest lucru însemnând că operatorii statistici se vor deplasa la domiciliile celor care nu s-au autorecenzat.

În cazul în care o persoană sau mai multe dintr-o anumită gospodărie s-a autorecenzat iar altele nu, recenzorii îi vor intervieva numai pe cai care nu s-au autorecenzat.

Interviul se va desfășura la reședința obișnuită a persoanei recenzate. Vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai - 17 iulie 2022.

Fiecare recenzor va avea o listă cu CNP-urile, parțial anonimizate, ale celor ce locuiesc la o adresă, defalcate pe două categorii, respectiv categoria celor care s-au autorecenzat și categoria celor cu care trebuie să stea de vorbă. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge acolo, explică avocatnet.

Cum recunoaștem recenzorii

Ca să nu lăsăm pe oricine în casă este important de știut că recenzorii trebuie să posede legitimații. Potrivit regulilor stabilite prin OUG 19/2020, fiecare recenzor are obligația, atunci când vizitează o gospodărie, de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului - RPL2021.

Durata sesiunii de recenzare fizică depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care trebuie să răspundă o persoană. Acest număr poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile socio-economice ale fiecărei persoane, care implică un număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă. În mod normal, durata de recenzare poate varia între trei și zece minute pentru fiecare persoană.

INS, anunțul momentului. Perioada de autorecenzare a fost PRELUNGITĂ

Un singur recenzor va lua în evidență o locuință, adică toți membrii gospodăriei vor fi recenzați de aceeași persoană (dacă e cazul, adică dacă sunt mai multe persoane care nu s-au autorecenzat). Recenzorul are datoria să viziteze fiecare locuință din sectorul de recensământ repartizat, nefiind nevoie de vreun demers din partea persoanei recenzate. Este de menționat faptul că dacă locuințele respective sunt ocupate, obligația recenzării revine celor care locuiesc efectiv acolo, aceasta fiind reședința lor obișnuită.

Un alt aspect important este că recenzarea fizică nu se efectuează nici cu înregistrare video și nici audio.

Nu în ultimul rând, e de amintit că recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială.

În această etapă, refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei. În plus, împiedicarea accesului în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele aparținând cultelor religioase a recenzorilor în vederea desfășurării tuturor activităților ce țin de recensământ va putea fi sancționată cu amenzi de până la 5.000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel