Recenzare la domiciliu. Cum recunoşti un recenzor şi ce faci dacă nu eşti acasă când te caută

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
A început etapa a doua a recensământului populației și locuințelor (RPL 2021), cea în care datele sunt colectate din casă în casă, de către recenzori, informează Primăria Sector 6.

În Sectorul 6, până acum, s-au înscris ca recenzori 102 persoane. Au primit tabletele, legitimațiile și au început, din această săptămână, să bată la ușile persoanelor care nu s-au autorecenzat în prima etapă.

AMENZI DE PÂNÂ LA 3.000 DE LEI PENTRU CEI CARE REFUZĂ RECENZAREA

Deschideți-le ușa și furnizați-le informațiile cerute!

În caz contrar, riscați o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 de lei, potrivit INS.De asemenea, persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale pot primi o sancțiune cuprinsă între 1.500 și 5.000 de lei.

Atenție! Dacă v-ați autorecenzat în prima etapă, verificați pe https://dovrec.insse.ro/ dacă datele s-au înregistrat cu succes.

În cazul în care CNP-ul nu vi se regăsește în baza de date, înseamnă că nu ați completat chestionarul corect și, astfel, va trebui să primiți vizita recenzorului. În situația în care nu vă puteți sincroniza fizic cu recenzorul sau sunteți plecați o perioadă mai lungă din localitate, puteți lua legătura telefonic cu acesta și completa chestionarul de la distanță.

CUM RECUNOȘTI UN RECENZOR?

Are o legitimație care conține următoarele specificații:

- Autoritatea sub conducerea căreia se desfășoară recensământul: Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor;

- Unitatea administrativ-teritorială de care aparține recenzorul desemnat;

- Datele de identificare are recenzorului: nume, prenume, fotografie, funcție, date CI, data și numărul legitimației, valabilitatea ei și semnătura emitentului.

ȘI TU POȚI FI RECENZOR!

Pentru că volumul de muncă este mare și perioada de timp scurtă (până la 17 iulie 2022), în Sectorul 6 ar fi nevoie în total de 330 de recenzori. Persoanele care doresc încă se pot înscrie pe site-ul primarie6.ro. Vedeți aici condițiile: https://www.primarie6.ro/recensamantul-populatiei-si.../.Recenzorul primește 7 lei pentru fiecare persoană recenzată și 3,5 lei pentru o locuință.

 

Citeşte şi: Recensământ 2022. Ce informații NU au voie să ceară recenzorii

 

 

După o scurtă amânare, recensământul populației s-a reluat în România, cu etapa interviului față în față, când recenzorii sună la ușilor celor care nu au efectuat operațiunea online.

Întrebările sunt legate de locuința persoanei recenzate, de studiile aceetuia, etnia de care aparține și altele.

Altfel spus, interviul față în față are rolul de a colecta date statistice care se obțin prin întrebările incluse în formular și care sunt trecute în spațiile aferente răspunsurilor oferite de persoane chestionată. 

De subliniat că, în această etapă a interviului direct, recenzorii îi vor vizita doar pe cei ce nu au parcurs etapa autorecenzării.

Atenție însă, întrebările NU vizează, sub nicio formă, cardurile bancare, veniturile realizate, istoricul medical sau de vaccinare ori simpatiile politice ale persoanei recenzate.

În schimb, se pun întrebări legate de locuința celui recenzat (forma de proprietate a locuinţei, numărul de camere folosite pentru scopuri profesionale, dotarea locuinţei cu instalaţie de aer condiţionat, materialul de construcţie al pereţilor exteriori ai clădirii etc.), limba maternă, religia și altele.

Datele colectate de recenzori sunt folosite, potrivit OUG 19/2020, doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică și nu vor ajunge la autorități ale statului, precum Fiscul sau Poliția.

Încă un aspect extrem de important: recenzarea față în față nu se înregistrează video sau audio, iar relația dintre recenzor și recenzat este una total confidențială.

Citește și Începe recenzarea pe teren a populației. Ce amendă rişti dacă nu-i răspunzi recenzorului

Durata interviului față în față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care trebuie să răspundă o persoană. Numărul poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile socio-economice ale fiecărei persoane, care implică un număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă. În mod obișnuit, durata de recenzare poate varia între trei și zece minute pentru fiecare persoană.

E important de știut că refuzul de a oferi informațiile cerute de recenzori ori furnizarea de informații incomplete sau incorecte reprezintă contravenții, ce pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 de lei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik

pixel