Recomandarea Comisiei UE pentru România: Evitați astfel de măsuri

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Uniunea Europeană este pregătită să utilizeze un fond pentru sprijin de urgenţă în valoare de 2,4 miliarde de euro
Uniunea Europeană este pregătită să utilizeze un fond pentru sprijin de urgenţă în valoare de 2,4 miliarde de euro
Comisia Europeană a recomandat României să ia măsuri, în 2020 şi 2021, pentru a urma politici fiscale în linie cu recomandările Consiliului din 3 aprilie, conform cărora România ar trebui să pună capăt situaţiei actuale de deficit excesiv până cel târziu în 2022, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Executivul comunitar.

La începutul lunii aprilie, Consiliul apreciat că România ar trebui să atingă o ţintă de deficit public global de 3,6% din PIB în 2020, de 3,4% din PIB în 2021 şi de 2,8% din PIB în 2022, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB în 2020, de 0,8% din PIB în 2021 şi de 0,8% din PIB în 2022.

Miercuri, în recomandările sale, Comisia a apreciat că România trebuie să adopte "toate măsurile necesare pentru a răspunde în mod eficient la pandemia de coronavirus, să susţină economia şi să sprijine relansarea care va urma". În acelaşi timp însă, ţara "trebuie să evite să implementeze măsuri permanente care ar pune în pericol sustenabilitatea fiscală", subliniază Executivul comunitar.

De asemenea, România trebuie să îmbunătăţească rezistenţa sistemului de sănătate, inclusiv în ceea ce priveşte angajaţii din sectorul sanitar şi produsele medicale, şi să îmbunătăţească accesul la serviciile de sănătate.

În acelaşi timp, autorităţile române trebuie să ia decizii pentru a prelungi măsurile de protecţie socială şi accesul la serviciile esenţiale pentru toţi, să contracareze impactul crizei asupra gradului de ocupare prin introducerea de programe de lucru flexibile şi să asigure acces egal la educaţie.

Comisia recomandă României să asigure un sprijin de lichiditate pentru companii şi gospodării, în special pentru IMM-uri şi liber profesionişti, să urgenteze proiectele publice de investiţii şi să promoveze investiţiile private. De asemenea, ţara trebuie să concentreze investiţiile pe tranziţia verde şi digitală, în special pe transportul sustenabil, infrastructura digitală, producţia şi utilizarea de energie curată şi infrastructura de mediu.

Citește și Comisia Europeană include o combinaţie de împrumuturi şi granturi

În sfârşit, Executivul comunitar recomandă României să îmbunătăţească calitatea şi eficienţa administraţiei publice şi predictibilitatea procesului de luare a deciziilor, inclusiv printr-o implicare adecvată a partenerilor sociali.

La nivel general, Comisia Europeană a apreciat că statele membre UE trebuie să îşi concentreze investiţiile pe sănătatea publică şi protejarea locurilor de muncă şi companiilor, urmând să se concentreze ulterior pe sustenabilitatea fiscală.

"În clipa de faţă, punem accentul pe investiţiile în sectorul sănătăţii publice şi pe protejarea locurilor de muncă şi a întreprinderilor. Pe măsură ce avansăm în direcţia redresării, semestrul va fi esenţial pentru ajungerea la o abordare coordonată care să readucă economiile noastre pe calea către o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Avem nevoie, de asemenea, de reforme care să îmbunătăţească productivitatea şi mediul de afaceri. Odată ce condiţiile vor permite acest lucru, va trebui să găsim un echilibru între realizarea sustenabilităţii fiscale şi stimularea investiţiilor", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Comisia invită Consiliul să adopte recomandările specifice fiecărei ţări şi solicită statelor membre să le pună în aplicare integral şi în timp util.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel