Record în PIAȚA ENERGIEI. Prețul și consumul au EXPLODAT
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Potrivit OPCOM, preţul energiei pe Piaţa pentru Ziua Următoare cu livrare vineri are o medie-record de 645 de lei pe MWh, preţul maxim orar (885,7 lei pe MW, între orele 20.00-21.00), fiind, de asemenea, unul istoric. Totodată, consumul instantaneu de energie electrică al ţării a ajuns miercuri la nivelul-record de 8.865 MW, consum instantaneu, în intervalul orar 13:00 - 14:00. Importul de energie s-a situat în jurul a 1.100 de MW. Prognozele sunt asemănătoare și pentru următoarele zile lucrătoare.

Pe fondul temperaturilor extrem de ridicate din aceste zile, consumul mediu al zilei a atins valori-record pentru perioada de vară: 7.503 MW, cu 29 MW mai mare decât consumul mediu din 15 iulie 2021, când a fost înregistrat precedentul record.

În plus, Unitatea 2 a centralei de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional miercuri seara, ca urmare a unui tranzient în sistemul energetic, care a afectat partea clasică, fără a fi afectate funcţiile de securitate nucleară ale unităţii, a anunţat, joi, Nuclearelectrica.

Consumul ridicat a necesitat și majorarea nivelului de energie electrică importată, România fiind nevoită să importe, miercuri, aproximativ 1100 de MW.

Şi la nivelul municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, consumul de electricitate a înregistrat miercuri valori maxime istorice pentru sezonul verii, respectiv un consum instantaneu de 1.470 MW, la ora 15:00.

Precedentul record de consum din zona Capitalei şi a judeţului Ilfov, pe timpul verii, a fost înregistrat în data de 30 iunie 2021, când valoarea instantanee maximă a fost de 1.349 MW.

Consumul mediu de energie electrică realizat la nivel naţional miercuri, 29 iulie 2021, a fost acoperit din producţie internă (6787 MW) şi din import (716 MW).

Citește și: Factura la curent. Ministerul energiei, undă VERDE pentru DECONECTAREA datornicilor

"În această perioadă, cu foarte multe lucrări de mentenanţă, atât interne, cât şi externe, Transelectrica asigură o capacitate transfrontalieră semnificativă cu ţările cu care funcţionează interconectat - Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Ucraina - de 2.100 MW la export din România şi de 2.250 MW la import în România", se arată în comunicat.

Având în vedere prognoza meteorologică de caniculă, Dispecerul Energetic Naţional estimează valori similare ale consumului de energie electrică şi pentru zilele lucrătoare următoare.

Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă operează Unităţile 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW, aceste reactoare asigurând aproximativ 20% din necesarul de energie al României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...


pixel