Astăzi, metalul prețios stabilit, prin urmare, un nou maxim istoric, depășind cu mult previziunile anuale anunțate în vară de numeroși analiști, potrivit cărora aurul ar trebui să ajungă la 2700 dolari/uncie până la sfârșitul anului.
Suntem însă în a doua jumătate a lunii octombrie, iar pragul estimat de experți a fost trecut de mult. Acum se vorbește despre o nouă limită psihologică, cea de 3000 de dolari/uncie. Dacă va fi și ea doborâtă, rămâne de văzut. Oricum, unii jucători susțin că actualul raliul al prețurilor este mai degrabă artificial decât efectul argumentelor avansate.
Un plus de aproape 33% de la începutul anului
Acum, principalul factor de crește îl constituie aceleași tensiuni geopolitice din Orientul Mijlociu, invocate de specialiști aproape la fiecare salt de preț. Prin urmare, după ce au atins un maxim de 2.758,45 dolari/uncie în cursul dimineții de miercuri, prețurile au mai coborât oarecum după-amiaza. În jurul orei 14:55, o uncie de metal galben se tranzacționa la 2.742,30 dolari/uncie, în scădere cu 0,26%.
În decurs de o lună, prețurile metalului prețios au accelerat cu 4,6% și cu 32,9% de la începutul anului.
Această creștere este consecință directă a „statutului de refugiu sigur” atribuit aurului într-un context de „riscuri geopolitice ridicate și incertitudini macroeconomice larg răspândite”, au subliniat experții de la Trading Economics. „Investitorii se tem de o prelungire a conflictului” în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul continuă bombardamentele în Liban și Fâșia Gaza, au adăugat ei.
Apropierea rezultatului alegerilor prezidențiale din 5 noiembrie din Statele Unite, unde cei doi candidați Donald Trump și Kamala Harris se află, practic, la egalitate de șanse, potrivit sondajelor, a crescut și cererea pentru valori refugiu, au continuat analiştii de la Trading Economics.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...