Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Din Japonia / FOTO: Freepik
Din Japonia / FOTO: Freepik
Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite. Dar are altceva care pentru mulți turiști reprezintă ceva inedit.

Florile de cireș, spre exemplu. Și nu, nu este o glumă. Confirmare: în martie, florile de cireș au atras peste trei milioane de vizitatori străini. Este un record absolut, conform datelor furnizate de Organizația Națională de Turism (JNTO). Este pentru prima dată când în decurs de o lună a fost depășit pragul celor trei milioane de turiști veniți din toate cele patru colțuri ale lumii. 

Față de anul trecut, prezența la arhipelag a crescut cu 69,5%, cu o creștere de 11,6% față de martie 2019, chiar înainte de pandemia de Covid-19.

Sakura

Dincolo de revenirea puternică a turismului global după anii de pandemie, perioada florilor de cireș japonez (sakura) și sărbătorile de Paște au contribuit la acest record. Dar rezonează și cu alți factori atractivi, precum poziția slabă a yenului în comparație cu dolarul și euro, ceea ce face Japonia destul de ieftină pentru americani și europeni. Nu întâmplător a crescut numărul de turiști din Statele Unite (+64,3%) și Germania (+66,1%).

Numărul lunar de vizitatori în Japonia a depășit nivelurile din 2019. Arhipelagul a fost complet închis străinilor în timpul pandemiei, dar din 2022, guvernul încearcă să-i readucă în număr mare, spre binele consumului intern în special și a economiei, în general.

Impozite și restricții

Orașul Kyoto, fosta capitală imperială, a decis recent să interzică accesul pe anumite străzi private din Gion, faimosul cartier de gheișe, hărțuit de turiștii care caută să le fotografieze cu orice preț. 

Începând din această vară, va fi introdusă o cotă zilnică de vizitatori ce pot urca pe miticul Munte Fuji. Accesul va costa în jur de 12 euro (2.000 de yeni). În ceea ce priveşte oraşul Osaka, principala metropolă din vestul Japoniei, primarul spune că are în vedere să impună o taxă turiştilor străini, pe lângă taxa hotelieră existentă.

Punctualitate

Și ar mai fi ceva prin care Japonia a devenit renumită: punctualitatea mijloacelor de transport. În special a celui feroviar dar care, uneori, este pusă la grea încercare de situații absolut imprevizibile. Cum ar fi recentul incident când, călcându-și peste principii, un călător a fost obligat să tragă semnalul de alarmă, oprind un tren de mare viteză. 

Motivul? Un șarpe. Lungă de 40 de centimetri, reptila, despre care nu se știe dacă era veninoasă sau nu, a fost văzută în trenul de la Nagoya (centru) la Tokyo, faimodul Shinkansen. „Este greu de imaginat un șarpe sălbatic urcând singur în tren în timpul unei opriri”, comentat un purtător de cuvânt al companiei de căi ferate JR Central, care operează linia aglomerată Shinkansen care face legătura între Tokyo și Osaka, trecând prin prin Nagoya.

„Avem un regulament care interzice aducerea de șerpi pe Shinkansen. Dar nu verificăm bagajele pasagerilor. Ca urmare a descoperirii acestui clandestin, care nu a provocat nici panică, nici răni, trenul a avut întârziere de ... 17 minute. Inaugurată în 1964 și extinsă considerabil ulterior, rețeaua Shinkansen nu a suferit niciodată un accident, potrivit Japan Railways, grupul care reunește principalele companii feroviare private din țară.

Trenurile de mare viteză ale JR Central ajung la 285 km/h și au avut o întârziere medie de 1,1 minute în întregul exercițiu financiar 2022/2023 (inclusiv întârzieri cauzate de dezastrele naturale, care sunt frecvente în Japonia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel