Reducerea producției materialelor plastice, o nouă dispută în comerțul mondial

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gunoi din plastic / sursa foto: Freepik.com
Gunoi din plastic / sursa foto: Freepik.com
În condițiile în care lumea este încă divizată în privința punerii cap la cap a unui tratat privind materialele plastice, țările iau în considerare lansarea unei serii de reuniuni pe această temă.

Un acord ar putea avea loc în decembrie când este programată o întâlnire majoră pentru dezbaterea subiectului poluării cauzate de materialele plastice.

Țările lumii sunt încă în stagiul în care trebuie să decidă dacă tratatul ar trebui să prevadă reducerea cantității de plastic produs la nivel global, arată Reuters.

În timpul celor mai recente negocieri pe această temă din capitala Canadei, Ottawa, peste 60 de țări au cerut ca tratatul să includă plafoane de producție.

Uniunea Europeană, împreună cu Rwanda, Peru, Norvegia, Ghana și alte guverne care se autointitulează "Coaliția de înaltă ambiție" (HAC) au declarat că negociatorii ar trebui să petreacă următoarele câteva luni studiind dacă anumite tipuri de plastic pot fi reduse.

Având în vedere că producția de plastic este pe cale să se tripleze până în 2050, astfel de niveluri "sunt nesustenabile și depășesc cu mult capacitățile noastre de reciclare și de gestionare a deșeurilor", a declarat Juliet Kabera, negociatorul-șef al Rwandei.

Rwanda și Peru au propus stabilirea unor niveluri de referință pentru cantitatea de plastic necesară și utilizată în fiecare țară pentru a preveni supraproducția.

Astfel de eforturi de direcționare a producției se confruntă cu o opoziție fermă din partea unor țări producătoare de produse petrochimice precum Arabia Saudită și China. Acestea au susținut că timpul de dinaintea summitului final de la Busan, Coreea, ar fi mai bine folosit pentru a se concentra pe subiecte mai puțin conflictuale, cum ar fi gestionarea deșeurilor de plastic.

Negociatorul principal al Chinei la Ottawa, Yang Xiaoling, a declarat că țările ar trebui "să se concentreze asupra subiectelor necontencioase", cum ar fi reproiectarea produselor din plastic astfel încât să folosească mai puțin plastic sau să fie mai ușor de reciclat.

Luni, în ultima zi de negocieri de la Ottawa, țările s-au împărțit în grupuri de lucru pentru a se concentra asupra rezolvării detaliilor tratatului sperat, inclusiv asupra modului în care ar trebui să fie finanțate lucrările.

Nicio țară nu s-a opus planului de constituire a unor grupuri de lucru, spre deosebire de negocierile din noiembrie de la Nairobi, când Arabia Saudită a blocat lucrările la proiectul de tratat în afara summiturilor oficiale.

Mii de persoane s-au înscris pentru a participa la discuțiile de la Ottawa, inclusiv sute de reprezentanți din industriile de combustibili fosili și chimice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel