Reducerea vârstei de pensionare cu doi ani fără penalizare. Două noi localități completează lista
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cetățenii a două noi localități se vor putea pensiona anticipat fără penalități / Foto: Arhivă
Cetățenii a două noi localități se vor putea pensiona anticipat fără penalități / Foto: Arhivă
Reducerea vârstei de pensionare pentru cetățenii localităților unde diverse industrii au produs poluare şi un risc faţă de media naţională

Statul a oferit pentru cetățenii mai multor localități unde poluarea a afectat calitatea vieții și care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă cauzată de industriile poluante, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, posibilitatea reducerii vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

O nouă propunere legislativă aflată în dezbatere la comisia de muncă din Senat, adaugă două noi localități actualei liste. Este vorba despre locuitorii comunelor Vaţa de Jos şi Răchitova din judeţul Hunedoara. Aceștia au fost expuşi de-a lungul timpului la numeroase mijloace de poluare.

Poluare remanentă

Locuitorii din Vaţa de jos au fost supuși poluării din minele de la Căzăneşti şi Ciungani, fabrica de var din Vaţa de Jos (1926-1970), care spărgea blocurile din piatră prin dinamitare la suprafaţă, dispersând praf 1n aerul respirat de cetăţeni; fabrica de cărămidâ care ardea cărămida in cuptoarele folosite pentru var folosind drept combustibil lemnul şi cărbunele, rezultând poluarea aerului respirabil cu fum; concasorul pentru spart piatră, dispersând praf în aerul respirat de cetăţeni; fabrica de calcită şi vopsele, care sfărâma piatra în particule foarte mici (calcită), utilizată atât pentru vânzare directă, cât şi pentru producţia de vopsea la faţa locului. 

Citește și: Vechime în muncă: Cum dovedești anul acesta perioadele lucrate

Comuna Răchitova a avut activitate minieră între 1954 şi 1997 prin mina de la Boiţa. 400 de angajaţi şi familiile acestora erau legaţi de activitatea nocivă din adâncuri, fiind expuşi la neforoase, zinc şi sulf.

Legea actuală spune că persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extractiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu sau de radiaţii din rninereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice şi/sau de cocs metalurgic, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate se pot pensiona anticipat cu doi ani fără penalizare.

Lista completă a localităților unde locuitorii se pot pensiona anticipat cu doi ani

Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Târgu Mureş, Drobeta-Turnu-Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Valcea, Petroşani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Brad, Criscior, Vaţa de Jos, Răchitova, Veţel, Şoimuş, Baia de Criş, Ghelari, Teliuc, Certej, Băiţa, Orăştie, Deva din judeţul Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel