Reducerea vârstei de pensionare. Legea a fost promulgată
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Punctajul poate fi îmbunătățit
Punctajul poate fi îmbunătățit
Este vorba despre o anumită categorie de persoane. 

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru completarea articolului 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

Ca urmare, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

"Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă", prevede legea.

De aceste prevederi beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.

Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cel mai avantajos.

Citește și Pensiile românilor. Ce sunt obligaţi să facă aceşti pensionari până pe 25 mai

Pensionarii trebuie să depună declarația unică la ANAF în cazul în care obțin venituri din activități independente, de pildă cele care provin din închirieri, drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care /există obligația depunerii acestei declarații.

Așadar, în cazul în care obțin astfel de venituri, pensionarii au obligația să completeze, să depună și să plătească taxele eferente, termenul până la care trebuie să să facă aceste lucruri este 25 mai, conform Legii 269/2020.

Codul fiscal prevede că venituri precum cele enumerate mai sus, pensionarii trebuie să plătească, în anumite situații, și contribuții la sănătate. Este vorba de cazul în care veniturile obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel