Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru completarea articolului 30 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul recunoaşterii perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 ca locuri de muncă încadrate în grupa I şi a II-a de muncă pentru activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
Ca urmare, persoanele angajate la aceste locuri de muncă pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.
"Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în unităţile de producţie a energiei electrice şi în termocentralele pe bază de cărbune, în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă", prevede legea.
De aceste prevederi beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi.
Drepturile de pensie recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.
În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată se păstrează cel mai avantajos.
Citește și Pensiile românilor. Ce sunt obligaţi să facă aceşti pensionari până pe 25 mai
Pensionarii trebuie să depună declarația unică la ANAF în cazul în care obțin venituri din activități independente, de pildă cele care provin din închirieri, drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care /există obligația depunerii acestei declarații.
Așadar, în cazul în care obțin astfel de venituri, pensionarii au obligația să completeze, să depună și să plătească taxele eferente, termenul până la care trebuie să să facă aceste lucruri este 25 mai, conform Legii 269/2020.
Codul fiscal prevede că venituri precum cele enumerate mai sus, pensionarii trebuie să plătească, în anumite situații, și contribuții la sănătate. Este vorba de cazul în care veniturile obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...