Referendum și alegeri europarlamentare cu reguli diferite. Unde se poate fura votul
Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Alegeri europarlamentare
Alegeri europarlamentare
Organizarea concomitentă a referendumului și alegerilor europarlamentare pe 26 mai riscă să ducă zăpăcească rău alegătorii. Deocamdată, rămâne incert dacă votul se va desfășura în secții de votare diferite sau în aceleași secții. În urmă cu lună, se discuta despre organizarea de secții diferite pentru fiecare tip de scrutin, însă deocamdată Guvernul nu a adoptat ordonanța care să permită acest lucru. Dacă votul va avea loc în aceleați secții, apare problema că votarea nu este organizată după aceleași reguli. Astfel, legislația a pemis instalarea unui sistem electronic de combatere a votului multiplu, însă acest lucru nu este prevăzut și pentru referendum, iar proiectul de lege care ar unifica procedura se află încă în dezbaterea Parlamentului.

În momentul de față, Legea referendumului prevede că, în situația în care acesta se desfășoară concomitent cu alegerile, scrutinul se organizează în aceleași secții de votare. Deocamdată, Guvernul nu a modificat această prevedere deși luna trecută deputatul Mircea Drăghici (PSD) spunea că există această posibilitate, invocând exemplul referendumului din 2007 privind introducerea votului uninominal și reducerea numărului de parlamentari la 300.

Orgnizarea în aceleași secții ar putea provoca dispute legate de Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV). Acesta a fost folosit la ultimele alegeri și blochează posibilitatea votului multiplu sau a votului la altă secție decât cea la care alegătorul este arondat. Totodată, sistemul permite monitorizarea în timp real a nivelului prezenței la vot.

Citește și: Alegeri europarlamentare. Electoratul, comparat cu taberele din ”Game of Thrones”

În schimb, Legea referendumului nu a fost actualizată încât să permită folosirea SIMPV pentru plebiscit. În procedură parlamentară se află un proiect de lege care legalizarea utilizarea sistemului și pentru referendum însă acesta se află la comisiile juridică și de administrație a Camerei Deputaților, forul decizional. Termenul de depunere a raportului a fost depășit deja cu o lună, iar în condițiile actuale este discutabil din punct de vedere juridic dacă se mai pot schimba regulile de desfășurare a referendumului odată ce procedurile au fost declanșate. 

În condițiie în care vom avea două tipuri de scrutin desfășurate simultan, ne vom afla în situația paradoxală în care gradul de corectitudine al unuia va fi mai mare decât în cazul celuilalt. O soluție ar fi organizarea de secții separate însă subiectul este unul controversat, opoziția acuzând puterea că vrea astfel să demobilizeze electoratul prin faptul că ar fi nevoit să meargă la secții separate, uneori despărțite de distanțe mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel