Referendum și alegeri europarlamentare cu reguli diferite. Unde se poate fura votul

Autor: Costin Spoială
Data publicării:
Alegeri europarlamentare
Alegeri europarlamentare
Organizarea concomitentă a referendumului și alegerilor europarlamentare pe 26 mai riscă să ducă zăpăcească rău alegătorii. Deocamdată, rămâne incert dacă votul se va desfășura în secții de votare diferite sau în aceleași secții. În urmă cu lună, se discuta despre organizarea de secții diferite pentru fiecare tip de scrutin, însă deocamdată Guvernul nu a adoptat ordonanța care să permită acest lucru. Dacă votul va avea loc în aceleați secții, apare problema că votarea nu este organizată după aceleași reguli. Astfel, legislația a pemis instalarea unui sistem electronic de combatere a votului multiplu, însă acest lucru nu este prevăzut și pentru referendum, iar proiectul de lege care ar unifica procedura se află încă în dezbaterea Parlamentului.

În momentul de față, Legea referendumului prevede că, în situația în care acesta se desfășoară concomitent cu alegerile, scrutinul se organizează în aceleași secții de votare. Deocamdată, Guvernul nu a modificat această prevedere deși luna trecută deputatul Mircea Drăghici (PSD) spunea că există această posibilitate, invocând exemplul referendumului din 2007 privind introducerea votului uninominal și reducerea numărului de parlamentari la 300.

Orgnizarea în aceleași secții ar putea provoca dispute legate de Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV). Acesta a fost folosit la ultimele alegeri și blochează posibilitatea votului multiplu sau a votului la altă secție decât cea la care alegătorul este arondat. Totodată, sistemul permite monitorizarea în timp real a nivelului prezenței la vot.

Citește și: Alegeri europarlamentare. Electoratul, comparat cu taberele din ”Game of Thrones”

În schimb, Legea referendumului nu a fost actualizată încât să permită folosirea SIMPV pentru plebiscit. În procedură parlamentară se află un proiect de lege care legalizarea utilizarea sistemului și pentru referendum însă acesta se află la comisiile juridică și de administrație a Camerei Deputaților, forul decizional. Termenul de depunere a raportului a fost depășit deja cu o lună, iar în condițiile actuale este discutabil din punct de vedere juridic dacă se mai pot schimba regulile de desfășurare a referendumului odată ce procedurile au fost declanșate. 

În condițiie în care vom avea două tipuri de scrutin desfășurate simultan, ne vom afla în situația paradoxală în care gradul de corectitudine al unuia va fi mai mare decât în cazul celuilalt. O soluție ar fi organizarea de secții separate însă subiectul este unul controversat, opoziția acuzând puterea că vrea astfel să demobilizeze electoratul prin faptul că ar fi nevoit să meargă la secții separate, uneori despărțite de distanțe mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Bancnote
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu

pixel