Reforma sistemului de pensii. Ce înseamnă asistența tehnică oferită de Banca Mondială

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Banca Mondială
Banca Mondială
Gallina Vincelette, director pentru ţările UE la Banca Mondială, a explicat, într-un interviu pentru Agerpres care este situația cu reforma pensiilor speciale în România, făcând, totodată, o evaluare a eforturilor depuse de țara noastră pentru protejarea persoanelor cu dizabilităţi, dare și cu integrarea refugiaților din Ucraina.

În ceea ce privește reforma sistemului de pensii, Gallina Vincelette a declarat că ”Banca Mondială oferă asistenţă tehnică pentru reforma pensiilor speciale, evaluând impactul opţiunilor de reformă. Aceste analize de specialitate sunt folosite pentru a informa deciziile Guvernului României cu privire la reforma pensiilor speciale. Printre aceste recomandări se numără impozitarea diferenţiată a pensiilor speciale mari, pe care Guvernul a luat-o în considerare, precum şi alte măsuri, cum ar fi propunerea de a înfiinţa un fond de asigurări sociale pentru militari.

Revizuirea formulelor de calcul

Per ansamblu, modificările propuse au ca scop reducerea inechităţilor dintre pensiile speciale şi cele generale, prin revizuirea formulelor de calcul şi prin faptul că anumite categorii de beneficiari devin neeligible, precum şi prin modificarea condiţiilor de eligibilitate pentru alte categorii.

Un alt aspect al reformei este că vor fi reduse şi cheltuielile cu pensiile speciale. Acest lucru oferă spaţiu fiscal suplimentar pentru reforma pensiilor generale, care vizează reducerea inechităţilor din sistemul general de pensii, menţinând în acelaşi timp sustenabilitatea fiscală şi socială a acestuia”, a spus oficialul BM.

Cadru de urgență

Referindu-se la refugiații din Ucraina, ea a precizat că ”finanţarea acordată de Banca Mondială a contribuit la implementarea unor măsuri care să permită accesul persoanelor FDP din Ucraina la serviciile publice şi la piaţa muncii. Până în prezent, Banca a efectuat o evaluare rapidă a nevoilor educaţionale ale persoanelor strămutate forţat din Ucraina şi a elaborat un cadru de urgenţă în domeniul educaţiei pentru a aborda provocările cu care se confruntă copiii strămutaţi forţat în ceea ce priveşte accesul la o educaţie de calitate.

Banca Mondială a identificat 71 de şcoli din 8 oraşe care ar putea găzdui 25.000 de elevi noi şi unde cadrul ar putea fi pilotat de către Ministerul Educaţiei”, a precizat Gallina Vincelette.

Suntem îngrijorați

Rugată să aprecieze modul în care România protejează persoanele cu dizabilităţi, oficialul BM a menționat că în România ”există aproximativ 16.900 de persoane cu dizabilităţi care trăiesc în instituţii publice. Expertiza internaţională sugerează că îngrijirea instituţională conduce la rezultate mai slabe în ceea ce priveşte calitatea vieţii, spre deosebire de o viaţă trăită în comunitate. Prin PNRR, România s-a angajat să reducă numărul persoanelor care trăiesc în instituţii la 11.500 de persoane până în 2026. Sperăm să vedem aceste ţinte atinse şi o scădere continuă şi după anul 2026.

Suntem îngrijoraţi să auzim despre evenimente precum cele recente referitoare la tratamentul inuman din centrele pentru persoane cu dizabilităţi şi condamnăm cu fermitate orice formă de abuz. Dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi necesită progrese urgente. Reformele trebuie să se axeze pe drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi pe accelerarea procesului de dezinstituţionalizare concomitent cu întărirea reţelei de servicii sociale în comunitate. Banca Mondială a contribuit la nivel tehnic la elaborarea a două strategii naţionale din România, inclusiv pentru a sprijini procesul de dezinstituţionalizare şi ajută Guvernul, în calitate de partener tehnic, în procesul de modernizare a sistemului de evaluare a dizabilităţii din România - element esenţial pentru un acces egal la servicii de calitate pentru persoanele cu dizabilităţi”, a subliniat Gallina Vincelette. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel