Reforma sistemului de pensii. Florin Cîţu, discuţii cu vicepreședintele Băncii Mondiale
Autor: Mihai Ciobanu | 30 Martie 2022, 19:19
Florin Citu
Florin Citu
Liderul PNL a avut discuţii despre reforma sistemului de pensii cu vicepreședintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde.

"Reforma sistemului de pensii, deficitul bugetar, tranziția către energie și resurse regenerabile și criza umanitară din Ucraina au fost câteva dintre subiectele pe care le-am discutat cu vicepreședintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde. Vicepreședintele Băncii Mondiale a apreciat România pentru faptul că a fost prima țară din Uniunea Europeană care a inclus reformarea sistemului de pensii în PNRR.

Un alt aspect important în cadrul discuției a fost deficitul bugetar și planificarea resurselor astfel încât bugetul de anul acesta să fie sustenabil și inclusiv. Avem criza umanitară a refugiaților din Ucraina pentru care avem nevoie de resurse și o bună planificare a acestora.

L-am invitat pe preşedintele Băncii Mondiale să vină în România. Va veni în luna aprilie", a transmis Florin Cîţu, preşedintele Senatului şi al PNL, pe Facebook.

 

Citeşte şi: Vestea zilei pentru o categorie de pensionari. Anunţul Guvernului

 

 

Executivul a modificat condițiile specifice de ierarhizare și punctajele aferente care se utilizează pentru ierarhizarea pensionarilor militari și persoanelor beneficiare ale prevederilor actelor normative cu caracter reparatoriu care solicită de bilete de tratament balnear și de recuperare. 

Astfel, pentru a evita apariția unor situații dezavantajoase pentru pensionarii militari, la realizarea punctajului aferent pentru ierarhizarea solicitanților de bilete de tratament și recuperare, se va lua în calcul cuantumul net al drepturilor de pensie.

Până acum, pentru realizarea punctajului se avea în vedere cuantumul brut al pensiei. Totodată, beneficiarii care au același punctaj se ierarhizează în funcție de cuantumul net al pensiei, de la mic la mare. De asemenea, vor beneficia de bilete de tratament și persoanele cu pensii cuprinse între  2001 lei și 2500 lei.

Această categorie nu era inclusă în prevederile HG  nr. 998/2020 și cei care au pensiile în acest cuantum ar fi putut fi excluși de la acest drept din cauza realizării unui punctaj mai mic comparativ cu beneficiarii ale căror cuantumuri nete s-ar situa între 2501 și 3000 lei.

Modificarea este necesară pentru evitarea situațiilor care pot genera disfuncționalități în activitatea sistemului pensiilor militare de stat în ceea ce privește acordarea biletelor de tratament balnear și de recuperare.

Actul normativ nu implică modificări alte cheltuielilor bugetare. Potrivit HG nr. 998/2020, în fiecare an, 5% din numărul pensionarilor aflați în plată la fiecare casă de pensii sectorială vor beneficia de bilete, respectând anumite criterii de selecție, informează Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

ROBOR, 1 februarie 2023. Indicele bancar a scăzut

Indicele bancar a înregistrat o nouă scădere.

Piaţa unică a împlinit 30 de ani

Comisia Europeană a publicat marţi "Raportul anual privind piaţa unică...

Spania majorează salariul minim cu 8%

Premierul spaniol Pedro Sanchez anunţă o creştere cu 8%...

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în 2022

Profitul net al Grupului TeraPlast a scăzut cu 64% în...

Prețul uraniului, așteptat să crească în 2023

Probabil că va exista o nouă revenire a prețurilor...

AUR: Cererea mondială a atins cel mai ridicat nivel din 2011

Metalul prețios și-a recâștigat rolul de refugiu...

Skoda reduce producţia din cauza deficitului de cipuri

Skoda Auto, o divizie a grupului german Volkswagen, va...

Cel mai bogat armator grec este o femeie de 40 de ani

În Grecia, o țară în care transportul maritim este rege,...

Crossuri externe