Reforma sistemului de pensii. Florin Cîţu, discuţii cu vicepreședintele Băncii Mondiale
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Florin Citu
Florin Citu
Liderul PNL a avut discuţii despre reforma sistemului de pensii cu vicepreședintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde.

"Reforma sistemului de pensii, deficitul bugetar, tranziția către energie și resurse regenerabile și criza umanitară din Ucraina au fost câteva dintre subiectele pe care le-am discutat cu vicepreședintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde. Vicepreședintele Băncii Mondiale a apreciat România pentru faptul că a fost prima țară din Uniunea Europeană care a inclus reformarea sistemului de pensii în PNRR.

Un alt aspect important în cadrul discuției a fost deficitul bugetar și planificarea resurselor astfel încât bugetul de anul acesta să fie sustenabil și inclusiv. Avem criza umanitară a refugiaților din Ucraina pentru care avem nevoie de resurse și o bună planificare a acestora.

L-am invitat pe preşedintele Băncii Mondiale să vină în România. Va veni în luna aprilie", a transmis Florin Cîţu, preşedintele Senatului şi al PNL, pe Facebook.

 

Citeşte şi: Vestea zilei pentru o categorie de pensionari. Anunţul Guvernului

 

 

Executivul a modificat condițiile specifice de ierarhizare și punctajele aferente care se utilizează pentru ierarhizarea pensionarilor militari și persoanelor beneficiare ale prevederilor actelor normative cu caracter reparatoriu care solicită de bilete de tratament balnear și de recuperare. 

Astfel, pentru a evita apariția unor situații dezavantajoase pentru pensionarii militari, la realizarea punctajului aferent pentru ierarhizarea solicitanților de bilete de tratament și recuperare, se va lua în calcul cuantumul net al drepturilor de pensie.

Până acum, pentru realizarea punctajului se avea în vedere cuantumul brut al pensiei. Totodată, beneficiarii care au același punctaj se ierarhizează în funcție de cuantumul net al pensiei, de la mic la mare. De asemenea, vor beneficia de bilete de tratament și persoanele cu pensii cuprinse între  2001 lei și 2500 lei.

Această categorie nu era inclusă în prevederile HG  nr. 998/2020 și cei care au pensiile în acest cuantum ar fi putut fi excluși de la acest drept din cauza realizării unui punctaj mai mic comparativ cu beneficiarii ale căror cuantumuri nete s-ar situa între 2501 și 3000 lei.

Modificarea este necesară pentru evitarea situațiilor care pot genera disfuncționalități în activitatea sistemului pensiilor militare de stat în ceea ce privește acordarea biletelor de tratament balnear și de recuperare.

Actul normativ nu implică modificări alte cheltuielilor bugetare. Potrivit HG nr. 998/2020, în fiecare an, 5% din numărul pensionarilor aflați în plată la fiecare casă de pensii sectorială vor beneficia de bilete, respectând anumite criterii de selecție, informează Palatul Victoria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Rheinmetall, investiție 63 de milioane de euro în Ungaria

Kristóf Szalay-Bobrovniczky, ministrul Apărării din...

Prețul unei clasice genți Chanel a spart pragul de 10.000 €

O geantă clasică a casei de modă Chanel, un model cu...

Moderna primește 750 milioane de dolari de la Blackstone

Moderna a anunțat că divizia ”Știința vieții” de la...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel