Brânză, chefir și vodcă din zer: cum își sabotează România propria industrie a laptelui
Președintele Asociației...
Regele Mohammed VI a cerut populației să nu sacrifice oi cu ocazia sărbătorii Aïd, care va avea loc la începutul lunii iunie. Această decizie vine pe fondul unei scăderi semnificative a efectivelor de animale, cauzată de secetă, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.
„Țara noastră se confruntă cu provocări climatice și economice care au dus la o reducere considerabilă a efectivelor de animale”, a subliniat regele într-un discurs citit de ministrul Afacerilor Religioase. Deși conștient de importanța acestei sărbători din punct de vedere religios, familial și social, monarhul a solicitat populației „să se abțină de la îndeplinirea ritualului sacrificiului de Aïd din acest an”, pentru prima dată de la o decizie similară luată în 1996.
Impactul secetei asupra populației
Potrivit regelui, „îndeplinirea acestui ritual în aceste condiții dificile ar putea afecta grav o mare parte a locuitorilor țării, în special pe cei cu venituri reduse”. Marocul se află în al șaptelea an consecutiv de secetă, care a provocat o scădere cu 38% a efectivelor de animale în doar un an, din cauza unui deficit de precipitații de 53% față de media ultimilor 30 de ani, conform Ministerului Agriculturii. Este cea mai gravă secetă din țară de la începutul anilor 1980.
Scăderea numărului de animale a condus la o creștere accentuată a prețurilor la carnea roșie. În timp ce guvernul a oferit subvenții importatorilor, nu a sprijinit direct acest produs, ceea ce a generat critici severe. În Casablanca, un kilogram de carne roșie se vinde cu aproximativ 11-12 euro, mult prea mult pentru persoanele cu venituri reduse, având în vedere că salariul minim lunar este de aproximativ 290 de euro.
O decizie cu precedent istoric
Aïd Al-Adha, o sărbătoare extrem de populară în Maroc și în întreaga lume arabă, are loc la aproximativ două luni după Aïd El-Fitr, care marchează sfârșitul lunii de post a Ramadanului, programat să înceapă la sfârșitul săptămânii viitoare și să dureze până în jurul datei de 30 martie.
În mesajul său, regele Mohammed VI, care are statutul de „comandant al credincioșilor”, a reamintit că sărbătoarea sacrificiului nu este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, ci „o sounna”, un set de norme și tradiții recunoscute. Tatăl său, regele Hassan II, a luat o decizie similară în 1996, din aceleași motive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Președintele Asociației...
Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...
Un început de an dificil pentru...
Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...
Cele trei state reprezintă 20%...
Acest avertisment vine în...
Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...
România își acoperă integral...
Valoarea tichetelor de masă...
Autoritățile italiene...
Consilierul prezidențial Cosmin...
Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...
Guvernul intervine în regimul...
Guvernul introduce un nou...
Dorin Cojocaru vine, luni, în...
În luna februarie 2025, s-au...
Rusia și SUA au început...
Roșiile românești au revenit în...
România redeschide cea mai mare...
Cotaţia aurului a atins un nivel record.
Președintele Donald Trump a...
Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...
Cele mai mari firme care se...
Un român norocos s-a trezit milionar, de duminică seara.