Reguli noi pentru cauciucurile autovehiculelor
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Noi reguli pentru anvelope
Noi reguli pentru anvelope
Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o nouă hotărâre care privește caucuiucurile autovehiculelor.

Noua hotărâre stabilește noi reguli privind parametrii de etichetare a anvelopelor introduse pe piață, pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri, de vehicule, precum și pentru furnizorii de servicii de stocare.

De asemenea, prin această nouă reglementare se urmărește asigurarea cadrului național privind sancțiunile și mecanismele aplicabile în cazul nerespectării Regulamentului (UE) 2020/740 pentru (așa cum sunt definite ele în Regulament) pentru:

  • furnizorii de pneuri,

  • distribuitorii de pneuri,

  • furnizorii de vehicule și distribuitori de vehicule,

  • furnizorii de servicii de stocare.

AȘadar, noua reglementare stabilește noi reguli privind etichetarea anvelopelor introduse pe piață în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil. De asemenea se instituie o serie de obligații pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri, pentru furnizorii de servicii de stocare (care trebuie să se asigure că furnizorii care vând pneuri pe site-urile lor afișează eticheta și fișa cu informații) și pentru autoritățile care trebuie să verifice exactitatea informațiilor de pe etichetele pneurilor și să impună sancțiuni, în vederea respectării prevederilor legale.

Pneurile vizate de aceste noi reguli sunt cele pentru autoturisme (pneuri C1), autobuze și autocare, vehicule ușoare și grele pentru transport de marfă, remorci ușoare și grele (pneuri C2 și C3), spre deosebire de Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 care se aplica doar pentru pneuri C1 și C2.

Noua reglementare stabilește, pe lângă normele privind etichetarea, și valoarea sancțiunilor aplicabile în cazul nerespectării acestor noireguli. În funcție de gravitatea contravenției amenzile pot varia de la valori între 1.000 lei și 10.000 lei, amenda minimă, până la valori între 10.000 lei și 40.000 lei, aceasta fiind amenda maximă.

Conform noilor reglementări, Ministerul Economiei este desemnat ca autoritate națională competentă pentru coordonarea aplicării dispozițiilor Regulamentului, iar Regia Autonomă ,,Registrul Auto Român” reprezintă autoritatea națională competentă și autoritatea responsabilă pentru verificări.

Citește și:

Aproape jumătate de milion de permise expiră din decembrie

Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) anunța cu ceva timp în urmă că în perioada decembrie 2022-februarie 20232023 vor expira aproximativ jumătate de milion de permise auto. 

Schimbarea carnetului de conducere presupune mai multe etape, printre care se numără și vizita medicală.

DRPCIV anunța nu demult că: "În perioada decembrie 2022 - februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013".

Dat fiindcă într-un timp scurt vor expira multe permise, DRPCIV a făcut apel la cei care se află în acestă situație să demareze procesul de preschimbare din timp pentru a nu se crea blocaje.

Ce presupune schimbare permisului auto

Preschimbarea permisului auto implică două etape: obținerea fișei medicale, document care are scopul de a arăta că titularul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice, și depunerea unei serii acte la DRPCIV.

Cum se obține fișa medicală

După cum spuneam și mai sus, fișa medicală atestă capacitatea posesorului permisului auto de a conduce un vehicul pe drumurile publice. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cele mai mari companii listate la bursa din Germania

Clasamentul celor mai mari capitalizări de la bursa...

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...


pixel