Pentru a intra în vitoare proiectul de OUG care descrie noile reguli trebuie publicat în Monitorul Oficial. Această măsură este văzută ca un pas important spre îmbunătățirea colectării datoriilor fiscale.
Eșalonarea clasică
1. Mecanismul va fi mai greu de accesat fără garanții (art. I, pct. 1, 4, 5, 6, 7, 9). Astfel, eșalonarea pe jumătate de an va fi posibilă, pe viitor, numai pentru cei care nu dețin bunuri sau care, chiar dacă dețin bunuri, pot constitui garanții într-un cuantum mai mic de 50% față de datoriile restante ce vor fi eșalonate.
2. Va fi eliminată excepția de la constituirea garanțiilor ce se aplică acum pentru obligațiile fiscale de până la 5.000 de lei (persoane fizice), 10.000 de lei (asocieri fără personalitate juridică) sau 20.000 de lei (persoane juridice).
3. Nu vor mai fi acoperite accizele (art. I, pct. 3, 10).Accizele nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare, trebuie achitată în termen de maxim 30 de zile din acest moment.
4. Modificarea eșalonării și menținerea acesteia, permise doar o dată pe an (art. I, pct. 11, 14). La fel va fi în cazul menținerii unei eșalonări a cărei valabilitate a fost pierdută în anumite condiții - o singură solicitare pe an în loc de două.
5. Se elimină facilitatea la plata dobânzii pentru cei fără bunuri (art. I, pct. 13).
Eșalonarea simplificată
1. Vor fi excluse din mecanism mai multe datorii (art. I, pct. 16, 17): accizele, impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă și taxele aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc. În același timp, pentru menținerea eșalonării, se va stabili că aceste datorii nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare vor trebui achitate în cel mult 30 de zile (accize și taxe aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc), respectiv 60 de zile (impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă).
2. Modificarea eșalonării și menținerea acesteia, permise doar o dată pe an (art. I, pct. 18, 19).
3. Dobândă dublă pentru datoriile eșalonate pe termen scurt (art. I, pct. 20). Va ajunge la 0,02% pe zi, adică 7,3% pe an.
4. Nu va mai fi posibilă „cumularea” mecanismelor (art. I, pct. 22). În momentul de față, companiile și persoanele fizice pot avea, concomitent, atât o eșalonare clasică, cât și una simplificată, precizează Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...