Remuneraţia lui Carlos Ghosn, verificată de Renault

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Grupul auto Renault a demarat o anchetă internă asupra remuneraţiilor acordate preşedintelui director general, Carlos Ghosn, acuzat de justiţia japoneză că şi-a ascuns o parte din venituri şi a comis şi alte nereguli în calitate de preşedinte al constructorului auto nipon Nissan, a declarat duminică ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

"Noua echipă de conducere de la Renault a demarat un audit...atât asupra aspectelor ce ţin de remuneraţie cât şi asupra aspectelor de abuz de bunuri sociale, pentru a verifica dacă există nereguli" la constructorul auto francez a declarat Bruno Le Maire pentru postul de televiziune BFM TV. Statul francez are o participaţie de 15% la Renault.

Carlos Ghosn este în prezent arestat la Tokyo, fiind acuzat de procurorii japonezi că şi-a subestimat, la jumătate, remuneraţia de 10 miliarde yeni (88 milioane de dolari) pe care a primit-o timp de cinci ani, începând din 2010. La rândul său, constructorul auto japonez Nissan l-a acuzat pe Carlos Ghosn de alte infracţiuni, precum utilizarea bunurilor companiei în interes personal.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault.

Până luni, Ghosn a ocupat simultan funcţia de director general al Renault, preşedinte al producătorului auto nipon Nissan şi şef al alianţei strategice dintre Renault şi Nissan şi un alt grup auto nipon, Mitsubishi. Marţi seara, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Administraţie de la Renault, adjunctul lui Ghosn, Thierry Bolloré a preluat frâiele la constructorul auto francez.

În vârstă de 64 de ani, Carlos Ghosn este cel care a dus alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi în fruntea industriei auto mondiale, o reuşită care i-a adus o remuneraţie uneori contestată. Potrivit firmei de consultanţă Proxinvest, pentru diferitele sale poziţii în cadrul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, Carlos Ghosn a fost recompensat în 2017 cu 13 milioane de euro, dintre care 7,4 milioane euro le-a primit în calitate de CEO al Renault.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice

pixel