Reorganizare la Poşta Română. Ministrul Sebastian Burduja spune cine pleacă dar şi cine va primi majorări de salarii
Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
EXCLUSIV
Poșta Română are peste 25.000 de salariați şi, potrivit unor informaţii care circulă zilele acestea pe piaţă, ar urma să disponibilizeze cel puțin 21% din personalul funcțional administrativ și cel de conducere în cursul acestui an. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a vorbit în exclusivitate pentru DC Business despre situaţia de la Poşta Română.

Redactorii DCBusiness l-au întrebat pe ministrul Sebastian Burduja care sunt planurile pentru această companie.

"Strategia de dezvoltare şi diversificare economică a Companiei Naționale Poşta Română, aprobată prin memorandum aprobat de Guvernul României, prevede cinci direcții principale de acțiune pentru modernizarea companiei și pentru îmbunătățirea serviciilor furnizate beneficiarilor.

Instituția noastră susține acest demers

Calitatea serviciilor Poștei Române este o prioritate pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, sub autoritatea căreia funcționează compania. În acest context, instituția noastră susține acest demers de reorganizare, având convingerea fermă că Poșta Română poate deveni o companie competitivă și capabilă să se adapteze schimbărilor rapide apărute pe piață, acest obiectiv fiind obligatoriu de atins nu doar din punctul de vedere al profitabilității, ci și al responsabilității pe care o deține compania ca unic furnizor de serviciu poștal universal.

DOCUMENT

Măsura este necesară

Reorganizarea implică, pe lângă investiții, și modificări în modul de funcționare, printre care și reducerea aparatului administrativ care este, în prezent, supradimensionat. Măsura este necesară pentru a obține o transparență decizională, printr-o structură suplă cu procese simplificate.

Creșterea veniturilor salariaților va avea o componentă fixă

Conducerea Poștei Române a clarificat că se vor reduce numărul de posturi și cheltuielile cu personalul administrativ, fără modificarea schemei de personal operațional format din factori poștali și oficianți. De asemenea, creșterea veniturilor salariaților va avea o componentă fixă, prin mărirea salariului minim în trei etape (august 2022, ianuarie 2023 și august 2023), dar și una variabilă, prin extinderea sistemului de bonusare a salariaților pe criterii de performanță.

Implementarea unui program de investiții care să vizeze creșterea mobilității factorilor poștali, modernizarea oficiilor poștale, digitalizare și automatizare prin achiziția de linii de sortare automatizate, precum și alte echipamente pentru eficientizarea activității, achiziția de cutii poștale digitale și alte echipamente de modernizare a portofoliului de servicii poștale, sunt numai câteva dintre obiectivele pe care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, alături de Compania Națională Poșta Română, le are.

120 milioane de lei pentru modernizarea Companiei Naționale Poșta Română

Modernizarea Companiei Naționale Poșta Române va fi susținută, anul acesta, printr-un buget propus pentru investiții de aproximativ 120 milioane de lei, astfel, vor fi renovate oficiile poștale și se va asigura o mai mare mobilitate a salariaților prin achiziția de biciclete electrice, motoscutere, ATV - uri, trotinete electrice și alte mijloace de transport alternative. Compania va implementa soluțiile software și hardware necesare pentru ca serviciile de trimiteri să corespundă celor mai înalte standarde de calitate, viteză, accesibilitate, raport cost-calitate și trasabilitate, clienții vor avea la dispoziție echipamente self-service și se va implementa o rețea de cutii poștale digitale disponibilă pe întreg teritoriul țării.", a explicat Sebastian Burduja, ministru al Cercetării, Inovării, și Digitalizării.

 

Între timp, oamenii ies în stradă

 

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România anunță că în cursul lunii mai 2022 vor avea loc o serie de acțiuni de protest, aceștia fiind nemulțumiți din cauza nivelului salariilor cât și a condițiilor de muncă.

Astfel sindicaliștii anunță calendarul protestelor, primul având loc pe data de 6 Mai 2022 începând cu ora 10.00, când vor picheta sediului Companiei Naţionale Poșta Română SA, din bulevardul Dacia nr.140

Un alt protest va avea loc în data de 14 Mai 2022. Este vorba despre un miting ce va avea loc în Piața Victoriei unde sunt așteptați aproximativ 3.000 de oameni. Sindicaliștii spun că protestul se va încheia cu un marș la sediul PNL din Aleea Modrogan nr.1 și la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr.10. 

Poștașii mai spun că în intervalul 16 Mai 2022 — 31 Mai 2022, în zilele lucrătoare, începând cu ora 10.00, va fi pichetat sediului Companiei Naţionale Poștă Română SĂ, bulevardul Dacia nr.140.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel