Repartitoare de căldură. La ce trebuie să ne așteptăm în 2024

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Senatorii dezbat la comisia de specialitate noua propunere de lege care va reglementa montarea repartitoarelor de căldură.

În România, până la data de 31 decembrie 2023 ar fi trebuit să fie montate repartitoare de căldură în toate apartamentele care sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Însă acest lucru nu s-a întâmplat iar autoritățile au fost nevoite să amâne acest lucru. 

Acum, la Senat se află în dezbatere o nouă prevedere legală care reglementează acest aspect.

La ce să ne așteptăm

În expunerea de motive a noii egi se spune că: ”Obligaţia statelor membre de transpunere în legislaţia naţională a dispoziţiilor privind contorizarea a expirat la 25 octombrie 2020. Obligaţia de contorizare vizează inclusiv consumatorii finali de încălzire centralizată, cu instituirea unui termen limită (1 ianuarie 2027) pentru modernizarea sau înlocuirea contoarelor şi repartitoarelor de costuri pentru energia termică deja instalate, cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă. De precizat că, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006, republicată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”.

În același document se explică și că: ”Costul pentru achiziţionarea şi instalarea unui repartitor precum şi a unui robinet de reglare a consumului de energie termică este de aproximativ 125 lei pentru fiecare radiator, deci poate ajunge la 750 lei pentru un apartament cu patru camere şi dependinţe”.

Populație vulnerabilă

Evoluţia preţului la energie pentru consumurile energetice destinate populaţiei şi gospodăriilor individuale a dus la înregistrarea creşterii preţului final la consumator pentru energia termică livrată populaţiei în sistem centralizat, unde este racordată cea mai mare parte a consumatorilor din localităţile urbane, înregistrându-se creşteri semnificative ale preţurilor, fapt care afectează condiţiile de trai ale locatarilor, în special pentru populaţia considerată vulnerabilă. în acest moment, din bugetul unei gospodării cu un venit mediu lunar pe membru de familie de 2.000 lei/membru/lună, se alocă un procent de peste 30% pentru achitarea datoriilor la furnizorii de energie electrică, furnizorii de gaze naturale, furnizorii de energie termică şi alte forme de energie necesare pentru locuire şi asigurarea unor condiţii de viaţă civilizate.

În documentul oficial se mai spune că pe de altă parte, a fost instituită în sarcina proprietarilor/locatarilor, dintre care mulţi fac parte din categorii vulnerabile, o obligaţie ce presupune alocarea unor resurse financiare de care aceştia nu dispun, sub sancţiunea unor măsuri pecuniare, iar pe de altă parte, în lipsa posibilităţii de a se dota cu sisteme dedicate (repartitoare, robinete de reglare) care să permită măsurarea directă sau indirectă, un procent însemnat de familii din România se află în imposibilitate de a aprecia cu privire Ia energia termică pe care o consumă, fiind astfel obligat să practice sub-consumul (consumă mai puţină energie decât minimul necesar unui trai confortabil).

Mai mult, datele existente la nivel naţional indică faptul că 10% dintre familiile din România au datorii la plata facturilor şi nu îşi pot încălzi locuinţele în mod adecvat. Totodată, două din zece gospodării (19,8%) şi-au redus drastic consumul de energie pentru încălzire, aflându-se în sărăcie energetică extremă.

Astfel, autorităție cpnsideră că prin montarea şi utilizarea corespunzătoare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire (repartitoare şi robinete termostatice), proprietarii/locatarii dintr-un condominiu îşi pot gestiona consumul în funcţie de confortul termic dorit, temperaturile exterioare, preţul energiei termice, disponibilităţile financiare etc.

La nivelul României, s-a luat deja iniţiativa de a sprijini populaţia vulnerabilă pentru a compensa preţul la energie instituindu-se acordarea unui sprijin populaţiei vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie, în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 , decembrie 2023.

Vestea bună

Propunerea legislativă reglementează măsurile necesare pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. 

Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cârdurilor de energie, a căror valabilitatea urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cârdurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei, susţinut din Fondul pentru Modernizare. Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare de instrument cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice.

Propunerea legislativă are în vedere şi prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 pentru a oferi locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. In plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels

pixel