Republica Moldova, plan de urgenţă dacă Gazprom opreşte livrările de gaze
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Republica Moldova a cumpărat 10 milioane de metri cubi de gaze la licitaţie, pentru a le folosi dacă Gazprom opreşte livrările.

Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunţat vineri că a cumpărat o cantitate de 10 milioane de metri cubi de gaze la licitaţie, care vor fi utilizate în cazul limitării sau întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, informează Interfax.

Energocom a precizat că a achiziţionat gazele naturale la un preţ de 94,95 euro/MW (sau 997 euro pentru o mie de metri cubi). Compania nu a dezvăluit însă de la cine a cumpărat gazele, ci doar că acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina.

La mijlocul acestui an, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru a o ajuta să îşi consolideze securitatea energetică prin achiziţionarea unor rezerve strategice de gaze care se vor adăuga gazelor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Potrivit BERD, împrumutul este destinat Energocom, care va achiziţiona gazele naturale de la hub-urile din Uniunea Europeană.

În prezent, Republica Moldova cumpără gaze naturale de la Gazprom la un preţ de 1.031 dolari pentru o mie de metri cubi. Însă, în luna octombrie, Gazprom a redus livrările spre Republica Moldova cu 30%.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

 

Moldovagaz a plătit suma datorată pentru gazele naturale livrate de Gazprom

 

Compania Moldovagaz a anunţat joi că a transferat Gazprom suma de 53,5 milioane de dolari pentru gazele naturale furnizate în luna septembrie şi de asemenea a făcut, în avans, o plată de 27,4 milioane dolari pentru livrările din luna octombrie, informează Reuters.

Anterior, grupul rus Gazprom a ameninţat Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului, dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie.

Într-un mesaj publicat pe aplicaţia de mesagerie Telegram, directorul general de la Moldovagaz, Vadim Ceban, a informat că firma a primit un împrumut de la Guvernul de la Chişinău, astfel încât a putut să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Tot potrivit termenilor contractului, preţul este stabilit în fiecare lună şi depinde de preţurile spot la gaze naturale şi petrol. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...


pixel