Bundeskartellamt - autoritatea pentru controlul concurenţei - a obiectat în special faţă de modul în care Facebook colectează date de la aplicaţii proprii, cum ar fi WhatsApp şi Instagram, sau ale unor terţi. O altă practică abuzivă este, potrivit biroului, urmărirea online a persoanelor care nici măcar nu utilizează Facebook, cu ajutorul opţiunilor "like" ("îmi place") şi "share" ("distribuie"). Datele provenite de la WhatsApp şi Instagram vor putea fi alocate Facebook doar cu consimţământul voluntar al utilizatorilor; acordul va fi necesar şi pentru colectarea de date de la alte site-uri de internet.
"Pe viitor, Facebook nu va mai avea permisiunea de a-şi obliga utilizatorii să accepte colectarea practic nelimitată a datelor şi atribuirea datelor din afara Facebook conturilor lor de Facebook", a explicat şeful biroului, Andeas Mundt.
Răspunsul celor de la Facebook
Facebook a anunţat că va contesta decizia Bundeskartellamt, susţinând că biroul a subestimat concurenţa în domeniu şi a subminat regulile europene privind confidenţialitatea, intrate în vigoare anul trecut. "Nu suntem de acord cu concluziile lor şi intenţionăm să facem apel, astfel încât persoanele din Germania să beneficieze în continuare pe deplin de toate serviciile noastre", a făcut cunoscut reţeaua socială, prin intermediul unei postări pe un blog.
Citește și Facebook rămâne imună la scandaluri
Autoritatea pentru concurenţă a arătat că Facebook va trebui să formuleze propuneri privind modul de a restrânge colectarea datelor în termen de 12 luni, în funcţie de rezultatul procedurilor de apel. În caz de nerespectare a deciziei, Bundeskartellamt poate aplica amenzi de până la 10% din veniturile anuale ale companiei din întreaga lume; anul trecut, Facebook a avut o cifră de afaceri de 55,8 miliarde de dolari, în creştere cu 37% faţă de 2017. Potrivit biroului, Facebook are în Germania 23 de milioane de utilizatori activi zilnic, ceea ce reprezintă o cotă de piaţă de 95%, în condiţiile în care singurul concurent este reţeaua socială Google+, în curs de închidere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...