Restructurări în sectorul bugetar. Bogdan Hossu (CNS – Cartel Alfa): Sute de mii de locuri de muncă ar putea să dispară

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Lucru la laptop
Lucru la laptop
EXCLUSIV
Bogdan Hossu, preşedintele CNS - Cartel Alfa, una dintre cele mai puternice confederaţii sindicale din România, a discutat, luni, în cadrul emisiunii „Totul despre bani” difuzată pe DCNewsTV și DC Business, despre salariile cetățenilor și modul în care decidenții politici își lasă amprenta, prin hotărârile lor, asupra muncitorilor din toată țara.

Întrebat despre ce ne putem aștepta în privința salariilor, inclusiv salariile bugetarilor, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor Cartel Alfa, este de părere că sunt multe variante pentru aceștia din urmă.

„Am putea asista la restructurări masive în sectorul bugetar, plecând de la o reducere, de la 1,3 milioane de bugetari existenți astăzi, la 850 – 900 mii, deci vreo 400 mii de locuri de muncă care ar putea să dispară. Se discută că o economie substanțială se face din locurile de muncă bugetate neocupate. Deși nu există o bază de date publică, se estimează că sunt vreo 200 mii de locuri de muncă neocupate. Marea majoritate a posturilor nou create s-a făcut în general în administrația publică centrală și, dacă e să ne uităm, (aceste locuri de muncă – n.r.) sunt forme de recompensare politică și nu forme de eficiență de administrație economică”, a declarat Bogdan Hossu.

Vorbind, mai departe, despre ce alte schimbări pot avea loc în cazul lucrătorilor la stat, acesta a menționat și despre reducerea programului acestei categorii de muncitori, de la cinci, la patru zile, lucru care ar însemna o reducere a salariilor cu 20%, estimează președintele CNS – Cartel Alfa.

„Evident că rămân foarte multe aspecte și probleme legate de salarizare, pentru că sunt cele legate de condițiile de muncă, de asemenea, trebuie clarificată chestiunea sporurilor de muncă deoarece condițiile de muncă sunt diferite de la un loc la altul și ar trebui reglementate într-o formă mult mai clară”, a mai completat acesta.

Printre altele, în interviul de astăzi, Hossu a menționat și despre ce s-a rezolvat, în cazul măririi salariilor profesorilor și dacă guvernanții și-au îndeplinit promisiunile în acest sens.

„Au rămas la nivel de promisiuni. Încheierea promisiunilor înseamnă să avem o nouă lege în care sectorul învățământului să își regăsească doleanțele aprobate în lege. Legea să fie publicată în Monitorul Oficial, deși, probabil, partidele de opoziție vor ataca la Curtea Constituțională legea”, este de părere Bogdan Hossu.

 

Directivele UE pentru salariile din România

 

În ceea ce privește direcțiile date de Uniunea Europeană în privința noii legi a salarizării, președintele CNS – Cartel Alfa este de părere că: „Sunt niște constrângeri pe care UE le-a făcut legat de legea salarizării, una dintre ele este că plafonul de sporuri trece de pe instituție, la nivel individual, la maxim 20%, asta înseamnă că trebuie gândite grile de salarizare specifice care includ toată problematica specifică pentru fiecare tip de ocupație ca atare, al doilea lucru, care este o chestiune politică, este problema salariului minim. Dacă se dorește o lege care să aibă continuitate în timp ar trebui ca în lege să apară în mod expres că baza 1 este egală cu salariul minim garantat în plată”.

Pentru a urmări, în continuare, dialogul despre legea salarizării în țara noastră, cât și alte subiecte pe aceeași temă puteți accesa linkul de mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Freepik
Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu

pixel