Un alt lucru care este în avantajul împrumutaților este că, cei care achită împrumutul mai devreme de termenul limită, beneficiază și de reducerea costurilor aferente creditului.
O decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene stabilește că o persoană care vrea să achite în avans un credit are dreptul la o reducere a tuturor costurilor contractuale și nu numai a celor legate de durata contractului.
În țara noastră, rambursarea anticipată a creditelor este reglementată de două OUG-uri: 50/2010 și 52/2016.
Reglementările spun că persoana care a contractat un împrumut are dreptul să returneze banii oricând iarr banca trebuie să aplice o reducere a costului total al creditului, respectiv dobânda și costurile pentru perioada dintre momentul rambursării și data încetării contractului de credit.
Decontarea ratelor la locuințe. Cine sunt fericiții angajați
Băncile nu au voie, conform legii, să condiționeze rambursarea în avans de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.
Dacă, în mod obișnuit, băncile au dreptul la o compensație pentru costurile implicate de rambursarea anticipată (când returnarea intervine într-o perioadă cu o rată fixă a dobânzii creditului), de maximum 1% din valoarea creditului, atunci când este vorba de credite imobiliare regula nu se mai aplică.
Însă ce înseamnă cost total al unui credit? Legislația detaliază că acesta este reprezentat de toate costurile, inclusiv dobânda, comisioanele, taxele și orice alt tip de costuri pe care trebuie să le suporte consumatorii și care sunt cunoscute de bănci, cu excepția taxelor notariale.
Ce sunt costurile pentru servicii accesorii aferente contractului de credit
Acesteea sunt constituite din primele de asigurare, costul evaluării bunurilor în cazul unui credit imobiliar și orice costuri pentru consumatori pentru nerespectarea angajamentelor din contractele de credit.
Băncile care nu respectă legislația care reglementează rambursarea anticipată riscă amenzi de la 10.000 la 80.000 lei iar în cazul creditelor imobiliare amenzile urcă de la 20.000 la 100.000 lei.
Băncile care nu respectă regulile referitoare la rambursarea anticipată riscă amenzi de la 10.000 la 80.000 de lei sau, dacă este vorba de credite pentru imobile, amenzi de la 20.000 la 100.000 lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...