Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Miniştrii de Finanţe din zona euro ar urma să anunţe luni că lupta împotriva inflaţiei este prioritatea momentului, în pofida diminuării ritmului de creştere a economiei blocului, au declarat oficialii citaţi de Reuters, în condiţiile în care aceştia urmează să fie informaţi despre înrăutăţirea previziunilor economice.
La reuniunea lunară a miniştrilor Finanţelor, care are loc luni şi marţi, Comisia Europeană ar urma să prezinte noile sale prognoze economice, care arată o încetinire a ritmului de creştere şi o inflaţie mai mare, susţin oficialii consultaţi de Reuters. Miniştrii se vor concentra pe combaterea inflaţiei, ceea ce ar semnala o modificare a accentului dinspre stimulentele oferite în cea mai gravă perioadă a pandemiei de COVID-19.
Recomandările fiscale ar trebui să recunoască că "ne-am îndepărtat de nevoia de a ajuta economia", a spus un oficial, reluând o recomandare formulată în luna iunie de European Fiscal Board (EBF), privitoare la "o politică fiscală moderat restrictivă" pentru anul următor. EBF, a cărui recomandare va fi discutată luni de miniştrii de Finanţe, a îndemnat la prudenţă fiscală în special în ţările puternic îndatorate, precum Italia, Grecia sau Franţa.
Discuţiile cu privire la poziţia fiscală pentru 2023 vin înainte ca guvernele statelor membre să îşi pregătească bugetele naţionale pentru anul următor. Lupta împotriva inflaţiei, care ar spijini planurile Băncii Centrale Europene privind înăsprirea condiţiilor monetare, vine însă pe fondul unei aşteptate încetiniri a creşterii economice.
Potrivit oficialilor citaţi de Reuters, Comisia Europeană ar urma să dea joi publicităţii noile sale previziuni revizuite, care ar urma să includă o nouă revizuire, în jos, a prognozelor de creştere economică.
În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, şi la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului.
De asemenea, estimările de inflaţie ar urma să fie revizuite în sus, de la 6,1% pentru acest an, cât estima Comisia în luna mai, la rândul său o revizuire semnificativă faţă de estimările iniţiale ale Comisiei care mizau pe o inflaţie de 3,5%. Fondul Monetar Internaţional ar urma să prezinte şi el miniştrilor de Finanţe din zona euro cele mai recente estimări ale sale cu privire la economia zonei euro.
Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, se urmăreşte protejarea salariaţilor cu venituri de până la 4.500 de lei. În acest scop, se propun o serie de deduceri pentru salariaţii care au întreţinere alte persoane, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, care vor beneficia de o deducere de 15% din impozit.
"Acest proiect prevede o serie de ajustări ale Codului fiscal care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în PNRR, în Programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei Române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina. Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi veniturile de până la 4.500 de lei.
Şi, în acest scop, avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au întreţinere alte persoane, inclusiv copiii, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, cu titlu de noutate, se introduce o deducere de 15% din impozit, pentru a creşte până la urmă şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală. Dar, şi pentru angajaţii care au copiii în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar, pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei", a menţionat ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...