Reuters: Cum va afecta războiul din Israel industria tehnologică a țării
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Companiile tehnologice care operează în Israel ar putea fi puse în dificultate, având în vedere că s-ar putea confrunta cu perturbări, au declarat investitorii și analiștii, după ce atacatorii Hamas din Gaza au ucis sute de israelieni și au răpit un număr mare de persoane.

Industriile tehnologice au fost, timp de câteva decenii, sectorul cu cea mai rapidă creștere în Israel și au un rol crucial pentru creșterea economică, reprezentând 14% din locurile de muncă și aproape o cincime din produsul intern brut.

Prețurile acțiunilor și obligațiunilor israeliene au scăzut, iar multe întreprinderi au fost închise duminică, după ce sâmbătă militanții grupului palestinian Hamas au devastat orașele israeliene, și au lansat, de asemenea, mii de rachete asupra Israelului într-un atac surpriză.

Unele rachete au ajuns până la Tel Aviv, ceea ce a determinat companiile aeriene să suspende zborurile spre și dinspre Israel. Israelul a ripostat cu atacuri aeriene asupra țintelor Hamas din Gaza, iar sute de oameni au murit.

"Este o perturbare uriașă a activității obișnuite", a declarat Jack Ablin, director de investiții și partener fondator la Cresset Wealth Advisors. El a spus că, pe termen scurt, resursele ar putea fi afectate în cazul în care conflictul se extinde, cum ar fi chemarea personalului din companiile de tehnologie ca rezerviști militari.

Quincy Krosby, strateg șef global la LPL Financial din Charlotte din Carolina de Nord a declarat că va exista probabil un "efort imens" pentru a proteja de atacurile asupra sediilor companiilor din Israel, deoarece unele cheltuieli în domeniul tehnologiei sunt legate de armată.

Un purtător de cuvânt al producătorului de cipuri Intel Corp, cel mai mare angajator și exportator privat din Israel, a declarat duminică că firma "monitorizează îndeaproape situația din Israel și ia măsuri pentru a proteja și sprijini lucrătorii noștri". Purtătorul de cuvânt a refuzat să spună dacă producția de cipuri a fost afectată de situație.

 

Un summit pe tema inteligenței artifciale de la Tel Aviv, anulat

 

Nvidia, cel mai mare producător mondial de cipuri utilizate pentru inteligența artificială și grafica pe calculator, a declarat că a anulat un summit pe tema inteligenței artificiale programat pentru săptămâna viitoare la Tel Aviv, unde urma să vorbească directorul său general Jensen Huang.

Tower Semiconductor, cu sediul în Israel, care furnizează clienților semiconductori analogici și de semnale mixte, în principal pentru industria auto și de consum, a declarat că își desfășoară activitatea în mod obișnuit.

Sectorul tehnologic din Israel se confrunta deja cu o încetinire în 2023, exacerbată de conflicte politice interne și proteste. Un număr din ce în ce mai mare de startup-uri tehnologice din Israel au fost încorporate în Statele Unite.

În prezent, există 500 de multinaționale care operează în Israel - în principal centre de cercetare și dezvoltare după ce au cumpărat start-up-uri israeliene - de la Intel la IBM, Apple, Microsoft, Google și Facebook.

 

O mare investiție Intel în Israel

 

În iunie, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Intel intenționează să cheltuiască 25 de miliarde de dolari pentru o nouă fabrică în orașul Kiryat Gat, situat în sudul țării, la aproximativ 42 km de Gaza.

Urmând să se deschidă în 2027, el a numit-o cea mai mare investiție internațională din istorie în țară, care ar putea angaja mii de persoane și care s-ar adăuga la fabricile de cipuri și centrele de proiectare din această țară.

Pe termen mai lung, sectorul tehnologiei și al inteligenței artificiale, în care Israelul a fost lider, ar putea înregistra o creștere a investițiilor datorită legăturii strânse a acestor industrii cu cheltuielile militare, a declarat Krosby de la LPL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel