REUTERS. Grupul G7 presează China şi cere oprirea "imediată" a restricţiilor la importul de alimente din Japonia

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Problemele economice dintre Japonia şi China au necesitat tratarea acestui subiect în cadrul G7.

Grupul celor șapte (G7), puterile industriale, au cerut duminică "retragerea imediată" a restricțiilor la importul de produse alimentare din Japonia, referindu-se astfel la măsurile impuse de China după ce Japonia a început să deverseze apă radioactivă din centrala nucleară Fukushima.

Miniștrii comerțului din cadrul G7, într-o declarație emisă după o întâlnire de weekend la Osaka, nu au menționat direct China, dar au condamnat ceea ce consideră a fi o creștere a constrângerilor economice prin intermediul comerțului.

"Deplângem acțiunile de transformare a dependențelor economice în arme și ne angajăm să construim relații economice și comerciale libere, echitabile și reciproc benefice", se arată în declarația de 10 pagini.

China a impus o suspendare generală a importurilor de pește japonez acum două luni, când Japonia a început să deverseze apă radioactivă tratată din centrala nucleară Fukushima în Oceanul Pacific. În timp ce Japonia și SUA au considerat aceste restricții nedrepte, Rusia a anunțat o măsură similară mai devreme în această lună.

G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada - au exprimat "îngrijorare" cu privire la măsurile recente de control asupra exportului de minerale critice.

China, cel mai mare producător de grafit din lume, a anunțat în această lună restricții la exportul acestui material esențial, utilizat în bateriile vehiculelor electrice, într-un alt efort de a controla aprovizionarea cu minerale critice, ca răspuns la provocările legate de dominația sa globală în producția manufacturieră.

Miniștrii G7 "au împărtășit nevoia reală de a reduce dependența de o anumită țară" pentru aprovizionarea cu resurse critice, a declarat Yasutoshi Nishimura, ministrul comerțului din Japonia, țara gazdă. "Am fost cu toții de acord să construim lanțuri de aprovizionare reziliente și fiabile pentru minerale critice, semiconductori și baterii", a declarat el într-o conferință de presă.

Miniștrii au reafirmat preocupările legate de "o gamă largă și în continuă evoluție de politici non-piață" care includ "subvențiile industriale răspândite, opace și distorsionante ale comerțului" și transferul forțat de tehnologie, se arată în declarație.

Cu privire la Rusia, oficialii G7 au condamnat distrugerea infrastructurii de export de cereale din Ucraina în timpul invaziei Rusiei în țara respectivă, precum și decizia Moscovei de a se retrage "unilateral" de la negocierile privind un acord care permitea Ucrainei să exporte grâu și alte produse prin Marea Neagră.

Spre deosebire de întâlnirea miniștrilor de finanțe G7 de acum două săptămâni, care a condamnat "atacurile teroriste" ale organizației Hamas asupra Israelului, miniștrii comerțului nu au menționat criza din Orientul Mijlociu, spunând doar că ei "încearcă să sensibilizeze cu privire la provocările de a transporta bunuri umanitare peste frontierele internaționale în timpul dezastrelor naturale și altor urgențe".

Țările occidentale au susținut în general dreptul Israelului la autoapărare, dar au crescut îngrijorările internaționale cu privire la impactul bombardamentelor israeliene și au crescut apelurile pentru o pauză pentru a permite ajutorul să ajungă la civilii palestinieni din Gaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel