Grupul celor șapte (G7), puterile industriale, au cerut duminică "retragerea imediată" a restricțiilor la importul de produse alimentare din Japonia, referindu-se astfel la măsurile impuse de China după ce Japonia a început să deverseze apă radioactivă din centrala nucleară Fukushima.
Miniștrii comerțului din cadrul G7, într-o declarație emisă după o întâlnire de weekend la Osaka, nu au menționat direct China, dar au condamnat ceea ce consideră a fi o creștere a constrângerilor economice prin intermediul comerțului.
"Deplângem acțiunile de transformare a dependențelor economice în arme și ne angajăm să construim relații economice și comerciale libere, echitabile și reciproc benefice", se arată în declarația de 10 pagini.
China a impus o suspendare generală a importurilor de pește japonez acum două luni, când Japonia a început să deverseze apă radioactivă tratată din centrala nucleară Fukushima în Oceanul Pacific. În timp ce Japonia și SUA au considerat aceste restricții nedrepte, Rusia a anunțat o măsură similară mai devreme în această lună.
G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada - au exprimat "îngrijorare" cu privire la măsurile recente de control asupra exportului de minerale critice.
China, cel mai mare producător de grafit din lume, a anunțat în această lună restricții la exportul acestui material esențial, utilizat în bateriile vehiculelor electrice, într-un alt efort de a controla aprovizionarea cu minerale critice, ca răspuns la provocările legate de dominația sa globală în producția manufacturieră.
Miniștrii G7 "au împărtășit nevoia reală de a reduce dependența de o anumită țară" pentru aprovizionarea cu resurse critice, a declarat Yasutoshi Nishimura, ministrul comerțului din Japonia, țara gazdă. "Am fost cu toții de acord să construim lanțuri de aprovizionare reziliente și fiabile pentru minerale critice, semiconductori și baterii", a declarat el într-o conferință de presă.
Miniștrii au reafirmat preocupările legate de "o gamă largă și în continuă evoluție de politici non-piață" care includ "subvențiile industriale răspândite, opace și distorsionante ale comerțului" și transferul forțat de tehnologie, se arată în declarație.
Cu privire la Rusia, oficialii G7 au condamnat distrugerea infrastructurii de export de cereale din Ucraina în timpul invaziei Rusiei în țara respectivă, precum și decizia Moscovei de a se retrage "unilateral" de la negocierile privind un acord care permitea Ucrainei să exporte grâu și alte produse prin Marea Neagră.
Spre deosebire de întâlnirea miniștrilor de finanțe G7 de acum două săptămâni, care a condamnat "atacurile teroriste" ale organizației Hamas asupra Israelului, miniștrii comerțului nu au menționat criza din Orientul Mijlociu, spunând doar că ei "încearcă să sensibilizeze cu privire la provocările de a transporta bunuri umanitare peste frontierele internaționale în timpul dezastrelor naturale și altor urgențe".
Țările occidentale au susținut în general dreptul Israelului la autoapărare, dar au crescut îngrijorările internaționale cu privire la impactul bombardamentelor israeliene și au crescut apelurile pentru o pauză pentru a permite ajutorul să ajungă la civilii palestinieni din Gaza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Cristian...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Banca Națională a publicat...
Cererea pentru extrem de...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...
Anunțul vine după ce fondatorul...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...