Andriy Yermak a declarat că a vorbit cu ministrul ungar de externe Péter Szijjarto despre o posibilă întâlnire între cei doi lideri, după ce Orban și partidul său s-au opus în mod public începerii discuțiilor de aderare.
Yermak, a declarat într-o postare pe Telegram că cei doi au convenit "să lucreze la stabilirea unei date potrivite pentru întâlnire".
Szijjarto a declarat într-o declarație că Budapesta este deschisă la o astfel de întâlnire "dar aceasta are sens doar dacă există șansa ca întâlnirea să aibă un rezultat pozitiv".
"Pentru aceasta sunt necesare pregătiri serioase și discuții preliminare", a adăugat declarația ungară.
Este nevoie de aprobarea unanimă la summitul UE de săptămâna viitoare pentru a continua negocierile de aderare pentru Ucraina și Moldova, așa cum a recomandat Comisia Europeană. Kievul consideră că aderarea la UE este un pas cheie, la 21 de luni de la invazia Rusiei în Ucraina, de apropiere de Occident.
Yermak, aflat în prezent la Washington cu o delegație ucraineană care discută despre ajutorul american acordat Kievului, a declarat că Ucraina "se baza pe o decizie pozitivă" în urma reuniunii UE.
El a declarat că parlamentul de la Kiev va examina în zilele următoare legislația pentru candidatura de aderare a Ucrainei. "Ne îndeplinim obligațiile în totalitate", a scris Yermak.
Orban a avertizat că liderii UE ar putea eșua în a ajunge la un consens privind începerea negocierilor de aderare cu Ucraina și a declarat că această problemă nu ar trebui să fie pusă pe agenda summitului.
Neîncrederea în Orban este mare la Bruxelles, după repetate conflicte din parcursul celor 13 ani ca șef al statului. Principalele conflicte constau în drepturile minorităților și controlul strict al statului asupra mediului academic, al instanțelor și al mass-media. Miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria sunt înghețate.
O rezoluție parlamentară a partidului său, FIDESZ, a arătat luni că extinderea UE "ar trebui să rămână un proces obiectiv, bazat pe reguli și performanțe".
"Începerea discuțiilor de aderare cu Ucraina ar trebui să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene... Condițiile pentru acest lucru nu sunt prezente astăzi".
FIDESZ a declarat că liderii UE ar trebui să facă o evaluare amănunțită a modului în care posibila aderare a Ucrainei ar afecta politicile de coeziune și agricole din cadrul blocului comunitar, de care membrii mai săraci ai UE, inclusiv Ungaria, sunt printre principalii beneficiari.
Un aflux de cereale ucrainene în UE a declanșat anul trecut proteste din partea fermierilor din Europa de Est, în timp ce camionagii polonezi au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, solicitând UE să restabilească permisele de limitare a tranzitului pentru concurenții ucraineni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Amazon continuă să-și...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...