Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de weekend
Grupaj de știri.
Pe de o parte sunt cei precum Altman, care văd dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale și ca fiine esențială pentru perfecționarea tehnologiei. Pe de altă parte sunt cei care spun că, înainte de a merge mai departe pe calea dezvoltării IA trebuie create condiții de siguranță a utilizării acestui instrument.
Unii avertizează că un software hiper-inteligent ar putea deveni incontrolabil, ducând la catastrofă: este teama exprimată în special de - o îngrijorare în rândul lucrătorilor din tehnologie care urmează mișcarea socială numită "altruism eficient" și care consideră că de progresele IA ar trebui să beneficieze umanitatea. Printre ei se numără Ilya Sutskever de la OpenAI, șeful științific și unul dintre membrii consiliului care a aprobat înlăturarea lui Altman.
O diviziune similară a apărut între dezvoltatorii de mașini autonome – de asemenea, controlate de AI: unii susțin că, în principiu, nu este nimic periculos, alții, dimpotriva, sunt îngrijorați de faptul că tehnologia ascunde riscuri necunoscute.
Aceste temeri sunt legate în primul rând de inteligența artificială generativă, cea în stare să genereze conținut coerent, de la eseuri și coduri de calculator, la imagini, la o simplă solicitare. Popularitatea ChatGPT-ului, lansat în urmă cu un an de Altman, a accelerat dezbaterea cu privire la cel mai bun mod de a reglementa și dezvolta software-ul.
Sutskever, scrie Reuters, a simțit că Altman împinge prea repede software-ul OpenAI în mâinile utilizatorilor, în detrimentul securității. "Nu avem o soluţie pentru a conduce sau controla un AI potenţial superinteligent, şi pentru a-l împiedica să se înşele", a scris el pe un blog. "Oamenii nu vor putea supraveghea în mod fiabil sistemele IA mai inteligente decât noi."
Se pare că starea de teamă a fost amplificată de faptul că OpenAI a anunțat, la un eveniment desfășurat la începutul lunii, o listă cu noi produse, inclusiv o versiune a ChatGPT-4 și așa-numiții agenți care funcționează ca asistenți virtuali.
Lansarea ChatGPT a provocat o frenezie de investiții în firme de inteligență artificială, cu miliarde de dolari venite inclusiv de la Microsoft, Alphabet și Amazom.com. Așa se și explică apariția de noi firme în domeniu, precum Anthropic și ScaleAI. Între timp, autoritățile de reglementare încearcă să țină pasul cu dezvoltarea IA, iar Uniunea Europeană lucrează pentru a impune supravegherea largă a software-ului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...