Reuters: Ce înseamnă, de fapt, concedierea lui Sam Altman de la OpenAI
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
OpenAI
OpenAI
Neînțelegeri care au dus la demiterea lui Sam Altman din funcția de CEO la OpenAI confirmă existența unei diferenţe fundamentale de opinie privind siguranța între cele două tabere care dezvoltă software-uri capabile să schimbe lumea și care se gândec la impactul său asupra societăţii.

Pe de o parte sunt cei precum Altman, care văd dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale și ca fiine esențială pentru perfecționarea tehnologiei. Pe de altă parte sunt cei care spun că, înainte de a merge mai departe pe calea dezvoltării IA trebuie create condiții de siguranță a utilizării acestui instrument.

Unii avertizează că un software hiper-inteligent ar putea deveni incontrolabil, ducând la catastrofă: este teama exprimată în special de  - o îngrijorare în rândul lucrătorilor din tehnologie care urmează mișcarea socială numită "altruism eficient" și care consideră că de progresele IA ar trebui să beneficieze umanitatea. Printre ei se numără Ilya Sutskever de la OpenAI, șeful științific și unul dintre membrii consiliului care a aprobat înlăturarea lui Altman.

O diviziune similară a apărut între dezvoltatorii de mașini autonome – de asemenea, controlate de AI: unii susțin că, în principiu, nu este nimic periculos, alții, dimpotriva, sunt îngrijorați de faptul că tehnologia ascunde riscuri necunoscute.

Aceste temeri sunt legate în primul rând de inteligența artificială generativă, cea în stare să genereze conținut coerent, de la eseuri și coduri de calculator, la imagini, la o simplă solicitare. Popularitatea ChatGPT-ului, lansat în urmă cu un an de Altman, a accelerat dezbaterea cu privire la cel mai bun mod de a reglementa și dezvolta software-ul.

Sutskever, scrie Reuters, a simțit că Altman împinge prea repede software-ul OpenAI în mâinile utilizatorilor, în detrimentul securității. "Nu avem o soluţie pentru a conduce sau controla un AI potenţial superinteligent, şi pentru a-l împiedica să se înşele", a scris el pe un blog. "Oamenii nu vor putea supraveghea în mod fiabil sistemele IA mai inteligente decât noi."

Se pare că starea de teamă a fost amplificată de faptul că OpenAI a anunțat, la un eveniment desfășurat la începutul lunii, o listă cu noi produse, inclusiv o versiune a ChatGPT-4 și așa-numiții agenți care funcționează ca asistenți virtuali.

Lansarea ChatGPT a provocat o frenezie de investiții în firme de inteligență artificială, cu miliarde de dolari venite inclusiv de la Microsoft, Alphabet și Amazom.com. Așa se și explică apariția de noi firme în domeniu, precum Anthropic și ScaleAI. Între timp, autoritățile de reglementare încearcă să țină pasul cu dezvoltarea IA, iar Uniunea Europeană lucrează pentru a impune supravegherea largă a software-ului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Threads, rivalul Twitter, se lansează în Uniunea Europeană

După o lungă așteptare, Meta va lansa în sfârșit...

Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică

Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă...

Prețul motorinei a scăzut sub 7 lei la unele benzinării

Scăderea prețurilor petrolului se simte și la...

Programele StudentInvest și FamilyStart continuă și în 2024

Programele guvernamentale de creditare StudentInvest și...

Premieră. UE reglementează inteligența artificială

Uniunea Europeană a convenit vineri asupra unei...

Furnizorii de electricitate și gaze, verificați de ANRE

ANRE efectuează în prezent 171 de inspecții la...

Motorina americană va inunda piețele europene. Explicații

Ar fi o veste bună inclusiv pentru români, dacă nu ar fi...

Criza bugetară din Germania va zgudui întreaga Europă

Germania a reprezentat o lungă perioadă un model de...

Curs valutar. Leul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul

Banca Naţională a României a comunicat cursul valutar.

Consiliul UE a aprobat modificarea PNRR

Astăzi, în cadrul reuniunii consiliului miniștrilor...

ISCIR va putea retrage autorizațiile stațiilor GPL

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care se...

20 de autobuze electrice intră în trafic în Capitală

Un număr de 20 de autobuze electrice dintre cele 100...

Crossuri externe