Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că prețurile trebuie să crească, afirmă un analist al pieței petrolului, conform Reuters.
Consumul mondial a fost în medie de 101,1 milioane de barili pe zi în 2023, depășind cu puțin recordul de dinaintea pandemiei de 101,0 milioane de bpd din 2019, potrivit Administrației americane pentru informații în domeniul energiei (EIA).
Consumul ar urma să crească la o medie de 102,5 milioane b/d în 2024 și la 103,7 milioane b/d în 2025, a precizat agenția, oferind prima sa prognoză pentru anul viitor ("Short-term energy outlook", EIA, 9 ianuarie 2024).
Unii oficiali ai OPEC+ au repetat argumentul potrivit căruia prețurile ar trebui să fie suficient de ridicate pentru a încuraja investițiile și a asigura securitatea aprovizionării.
Consumul a avut o tendință de creștere timp de mai bine de un secol, stabilind un nou maxim în majoritatea anilor. Este probabil ca producătorii de petrol să poată satisface creșterea la scara prognozată fără a exercita o presiune prea mare asupra prețurilor.
Conform analistului John Kemp, unele dintre motivele pentru care marile companii petroliere vor fi capabile să ducă această cerință sunt următoarele:
OPEC deținea o capacitate de producție de rezervă de peste 4,3 milioane de bpd la sfârșitul anului 2023, în creștere de la 2,5 milioane de bpd la sfârșitul anului 2022, asigurând că există suficientă capacitate pentru a face față majorității întreruperilor de aprovizionare.
Stocurile comerciale ale OCDE au totalizat 2,856 milioane de barili la sfârșitul lunii noiembrie, în conformitate cu media sezonieră pe zece ani, asigurând, de asemenea, că piața dispune de o rezervă confortabilă.
Reflectând acest echilibru, marja calendaristică la șase luni a Brent s-a tranzacționat în decembrie cu o backwardare medie de 42 de cenți pe baril.
Deocamdată, comercianții de petrol anticipează că echilibrul producție-consum va rămâne probabil confortabil, cu o capacitate de rezervă și stocuri suficiente pentru a absorbi toate șocurile în 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...