Reuters: Economia Indiei va depăși alte puteri ale lumii, chiar dacă PIB-ul țării a scăzut în T2

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
India, lovită de o secetă fără precedent
India, lovită de o secetă fără precedent
Creșterea economică a Indiei a încetinit la 6,7% de la an la an în trimestrul al doilea, dar a rămas cea mai rapidă creștere economică majoră din lume.

Scăderea creșterii economice din India vine ca urmare a cheltuielilor guvernamentale din timpul alegerilor naționale, scrie Reuters.

Creșterea produsului intern brut al Indiei a fost mai mică decât creșterea de 7,8% din trimestrul precedent.

Cu toate acestea, creșterea a fost mai rapidă decât cea a Chinei, de 4,7%, în perioada aprilie-iunie, iar încetinirea economiei indiene ar urma să fie temporară, analiștii estimând că scăderea inflației și creșterea cheltuielilor guvernamentale vor susține avansul economic în următoarele luni.

Anantha Nageswaran, consilierul economic șef al Indiei, a declarat că ritmul de creștere a rămas puternic, susținut de cererea puternică de investiții și de sentimentele optimist de afaceri.

„Pe termen mediu, economia indiană poate crește la o rată de peste 7% pe o bază durabilă, dacă ne putem baza pe reformele structurale întreprinse în ultimul deceniu”, a declarat el reporterilor după publicarea datelor.

Prim-ministrul Narendra Modi a luat mai multe măsuri pentru a stimula economia de la recentele alegeri naționale, în care partidul său, Bharatiya Janata Party (BJP), nu a reușit să obțină o majoritate absolută și este nevoit să se bazeze pe aliați pentru a conduce guvernul pentru prima dată în ultimul deceniu.

 

Producția din India, un punct forte

Valoarea adăugată brută (VAB), considerată de economiști o măsură stabilă a creșterii, a crescut cu 6,8% în perioada aprilie-iunie față de anul precedent, comparativ cu 6,3% în trimestrul anterior.

Upasna Bhardwaj, economist șef la Kotak Mahindra Bank din Mumbai, a declarat că deși PIB-ul a fost mai slab decât era de așteptat, VAB a rămas un element important al creșterii.

„Ne menținem așteptările de creștere a PIB-ului de 6,9% în 2024/25, susținut în mare parte de cererea din zona rurală și de cheltuielile guvernamentale, urmărind în același timp îndeaproape oboseala cererii urbane, capex-ul privat și ritmul încetinirii globale”, a spus ea.

Cheltuielile de consum, care constituie aproximativ 60% din PIB, au crescut la un maxim al ultimelor șapte trimestre, de 7,4% în aprilie-iunie față de anul precedent, comparativ cu 4% în trimestrul anterior. Investițiile de capital au crescut, de asemenea, cu 7,4%, față de 6,5% în trimestrul precedent.

Industria prelucrătoare, care reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul Indiei, a crescut cu 7% de la an la an în trimestrul al doilea, comparativ cu o expansiune de 8,9% în trimestrul precedent.

Producția agricolă a crescut cu 2% de la an la an în aceeași perioadă, față de 1,1% în trimestrul precedent. Se așteaptă ca precipitațiile abundente din acest an să sporească producția agricolă indiană.

 

Locurile de muncă din India, o provocare

În ciuda creșterii puternice în raport cu alte economii, India se confruntă cu provocări în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și o creștere economică mai favorabilă incluziunii. Aceste probleme au afectat salariile, consumul casnic în rândul grupurilor cu venituri reduse și investițiile private.

„Cheltuielile de capital ale guvernului vor continua să fie un pilon major al creșterii, la fel ca în anul precedent”, a declarat Suman Chowdhury, economist la Acuite Ratings, făcând referire la cheltuielile de infrastructură.

Guvernul a intensificat cheltuielile care include miliarde de dolari pentru locuințe accesibile și locuri de muncă în mediul rural, pentru a stimula activitatea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Ungariei

Forintul s-a prăbușit. Decizia băncii centrale a Ungariei

Ungaria este pregătită să mențină ratele dobânzilor...

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
La birou / FOTO: Freepik

UE vs SUA: Ce nu au reușit europenii în ultimii 50 de ani

În raportul său despre competitivitatea europeană,...

Lingouri de aur / FOTO: Unsplash
Inginer / FOTO: Freepik
Casa Albă / Foto: Freepik

SUA pregătesc o nouă lovitură pentru China

Statele Unite urmează să implementeze noi reglementări...

La fermă / FOTO: Freepik

Vești bune de la APIA pentru mai mult de 400.000 de fermieri

Suma totală autorizată depășește 172,86 milioane de...

Se caută firmă / FOTO: Freepik
Petrol / sursa: Freepik.com
Bancnote / Foto: Oana Pavelescu
Tendințele noi în moda office
Recoltarea strugurilor dintr-o podgorie
Ceasuri / Foto: Emran Kassim / Flickr

Exporturile de ceasuri elvețiene s-au prăbușit în septembrie

Exporturile de ceasuri elvețiene înregistrează cea mai...

Tineri / Foto: Freepik
Platformă
Urmează unele modificări fiscale / Foto: Freepik
Bancă / Foto: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Gabriel Biriș / sursa: Facebook
Foto: pexels.com
Eximbank
Cosmin Marinescu
Instalație de gaze

pixel