Reuters: Economia Indiei va depăși alte puteri ale lumii, chiar dacă PIB-ul țării a scăzut în T2

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
India, lovită de o secetă fără precedent
India, lovită de o secetă fără precedent
Creșterea economică a Indiei a încetinit la 6,7% de la an la an în trimestrul al doilea, dar a rămas cea mai rapidă creștere economică majoră din lume.

Scăderea creșterii economice din India vine ca urmare a cheltuielilor guvernamentale din timpul alegerilor naționale, scrie Reuters.

Creșterea produsului intern brut al Indiei a fost mai mică decât creșterea de 7,8% din trimestrul precedent.

Cu toate acestea, creșterea a fost mai rapidă decât cea a Chinei, de 4,7%, în perioada aprilie-iunie, iar încetinirea economiei indiene ar urma să fie temporară, analiștii estimând că scăderea inflației și creșterea cheltuielilor guvernamentale vor susține avansul economic în următoarele luni.

Anantha Nageswaran, consilierul economic șef al Indiei, a declarat că ritmul de creștere a rămas puternic, susținut de cererea puternică de investiții și de sentimentele optimist de afaceri.

„Pe termen mediu, economia indiană poate crește la o rată de peste 7% pe o bază durabilă, dacă ne putem baza pe reformele structurale întreprinse în ultimul deceniu”, a declarat el reporterilor după publicarea datelor.

Prim-ministrul Narendra Modi a luat mai multe măsuri pentru a stimula economia de la recentele alegeri naționale, în care partidul său, Bharatiya Janata Party (BJP), nu a reușit să obțină o majoritate absolută și este nevoit să se bazeze pe aliați pentru a conduce guvernul pentru prima dată în ultimul deceniu.

 

Producția din India, un punct forte

Valoarea adăugată brută (VAB), considerată de economiști o măsură stabilă a creșterii, a crescut cu 6,8% în perioada aprilie-iunie față de anul precedent, comparativ cu 6,3% în trimestrul anterior.

Upasna Bhardwaj, economist șef la Kotak Mahindra Bank din Mumbai, a declarat că deși PIB-ul a fost mai slab decât era de așteptat, VAB a rămas un element important al creșterii.

„Ne menținem așteptările de creștere a PIB-ului de 6,9% în 2024/25, susținut în mare parte de cererea din zona rurală și de cheltuielile guvernamentale, urmărind în același timp îndeaproape oboseala cererii urbane, capex-ul privat și ritmul încetinirii globale”, a spus ea.

Cheltuielile de consum, care constituie aproximativ 60% din PIB, au crescut la un maxim al ultimelor șapte trimestre, de 7,4% în aprilie-iunie față de anul precedent, comparativ cu 4% în trimestrul anterior. Investițiile de capital au crescut, de asemenea, cu 7,4%, față de 6,5% în trimestrul precedent.

Industria prelucrătoare, care reprezintă aproximativ 17% din PIB-ul Indiei, a crescut cu 7% de la an la an în trimestrul al doilea, comparativ cu o expansiune de 8,9% în trimestrul precedent.

Producția agricolă a crescut cu 2% de la an la an în aceeași perioadă, față de 1,1% în trimestrul precedent. Se așteaptă ca precipitațiile abundente din acest an să sporească producția agricolă indiană.

 

Locurile de muncă din India, o provocare

În ciuda creșterii puternice în raport cu alte economii, India se confruntă cu provocări în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și o creștere economică mai favorabilă incluziunii. Aceste probleme au afectat salariile, consumul casnic în rândul grupurilor cu venituri reduse și investițiile private.

„Cheltuielile de capital ale guvernului vor continua să fie un pilon major al creșterii, la fel ca în anul precedent”, a declarat Suman Chowdhury, economist la Acuite Ratings, făcând referire la cheltuielile de infrastructură.

Guvernul a intensificat cheltuielile care include miliarde de dolari pentru locuințe accesibile și locuri de muncă în mediul rural, pentru a stimula activitatea economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel