Guvernul Spaniei îl va fi numi pe acest post pe ministrul transformării digitale, Jose Luis Escriva, pentru următorii șase ani, a declarat marți o sursă guvernamentală pentru Reuters, confirmând informațiile anterioare din presa locală.
Escriva îl va succeda în funcția de guvernator pe Pablo Hernandez de Cos și va deveni membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene. De Cos a demisionat după expirarea mandatului său în iunie, iar banca a fost condusă interimar de viceguvernatorul Margarita Delgado.
Ca actual membru al cabinetului socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez, care a condus anterior ministerul securității sociale și a supravegheat reforma sistemului de pensii, numirea lui Escriva este pe cale să ridice semne de întrebare cu privire la independența băncii.
„Guvernul intenționează să controleze și să deturneze o instituție precum Banca Spaniei”, a declarat Alberto Nunez Feijoo, liderul Partidului Popular (PP), partid conservator de opoziție, reporterilor la începutul zilei de marți, când a fost întrebat despre presupusa numire a candidatului de atunci.
Socialiștii susțin că PP a creat un precedent prin propunerea de numire a lui Luis de Guindos în funcția de vicepreședinte al BCE, în condițiile în care acesta fusese ministru al economiei într-un guvern condus de PP.
Cu toate acestea, numirea lui De Guindos a fost aprobată la recomandarea Consiliului Uniunii Europene.
„Există puține persoane în Spania care au cunoștințele de politică monetară pe care le are Jose Luis Escriva”, a declarat Sanchez într-o conferință de presă din iulie, când l-a apărat pe Escriva ca potențial candidat.
Deși guvernul poate numi guvernatorul băncii centrale și un adjunct, în Spania există o regulă nescrisă conform căreia numirea trebuie să se facă în consens cu principalul partid de opoziție.
În trecut, guvernul a numit șeful Băncii Centrale, în timp ce opoziția a ales adjunctul acestei instituții, ambele opțiuni fiind, în general, economiști sau tehnocrați de top și nu politicieni activi.
Economist de formație, Escriva și-a început cariera în departamentul de cercetare al Băncii Spaniei și ulterior la Banca Centrală Europeană.
A devenit șef al departamentului de cercetare la BBVA - a doua cea mai mare bancă din Spania după active - și a fost numit în cele din urmă de guvernul anterior condus de PP al lui Mariano Rajoy în funcția de șef al organismului național de supraveghere fiscală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...