Reuters: Producția globală de energie hidro, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Baraj hidroelectric / Foto: Freepik
Baraj hidroelectric / Foto: Freepik
Producția de energie hidro a scăzut anul trecut, la nivel global, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, ca urmare a precipitațiilor slabe din China, America de Nord și India.

Această fapt a contribuit la creșteri record ale consumului de combustibili fosili și, în consecință la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră de anul trecut, scrie Reuters.

Conform Statistical Review of World Energy publicat de UK Energy Institute, producția mondială de energie hidro s-a ridicat la 4.240 de miliarde de kilowați-oră (kWh) în 2023, în scădere față de nivelul record de 4.359 de miliarde de kWh înregistrat în 2020.

Scăderea din ultimii trei ani a fost cea mai mare înregistrată vreodată, forțând cei mai mari producători din lume să recurgă la centrale pe cărbune și gaze pentru a înlocui producția pierdută, amplificând tendința de creștere a arderii combustibililor fosili.

Cu toate acestea, energia hidro își va reveni în acest an datorită precipitațiilor mai abundente și topirii zăpezii, care se vor combina cu utilizarea rapidă a energiei eoliene și solare pentru a reduce creșterea utilizării combustibililor fosili în 2024.

Producția de energie hidro la nivel mondial este extrem de concentrată, două treimi fiind produse în doar șapte țări - China (30%), Brazilia (9%), Canada (9%), Statele Unite (6%), Rusia (5%), India (4%) și Norvegia (3%).

Producția din China a scăzut cu 96 de miliarde de kWh în 2023, comparativ cu trei ani mai devreme, reprezentând 80% din producția pierdută la nivel mondial, potrivit Statistical Review.

Seceta prelungită din sudul și centrul Chinei a redus volumul de apă din râul Yangtze și din alte fluvii, reducând producția de energie chiar dacă țara a pus în funcțiune noi baraje și turbine hidroelectrice.

De asemenea, s-au înregistrat scăderi puternice în comparație cu trei ani mai devreme în Statele Unite (-46 miliarde kWh), Canada (-22 miliarde kWh), India (-15 miliarde kWh) și Rusia (-15 miliarde kWh).

În Statele Unite, producția hidro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani, în principal ca urmare a unei secete prelungite în partea de vest a țării, conform datelor Administrației americane pentru informații energetice.

În schimb, în primele cinci luni ale anului 2024, producția Chinei a crescut deja cu 57 de miliarde kWh (16%) față de 2023, conform datelor Biroului național de statistică.

Până în mai 2024, China a instalat o capacitate de producție de 423 de milioane de kilowați (kW), în creștere de la 370 de milioane de kW, când producția a atins ultimul vârf în 2020, astfel încât există potențial pentru o creștere semnificativă a producției dacă volumele râurilor sunt suficient de mari.

În Brazilia, hidroenergia a stabilit deja un nou record de 206 miliarde kWh în primele cinci luni ale anului, depășind recordul anterior de 199 miliarde kWh.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă

pixel