Reuters. Rusia confiscă active de 462,7 mil. €, bunuri imobiliare și conturi ale UniCredit

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O instanță rusă a ordonat ca activele, conturile și proprietățile UniCredit, precum și acțiunile la două subsidiare să fie confiscate ca parte a unui proces privind un proiect de gaz întrerupt în care este implicată banca italiană, arată documentele instanței.

Hotărârea unei curți de arbitraj din Sankt Petersburg vizează confiscarea a 462,7 milioane de euro în titluri de valoare, bunuri imobiliare și conturi aparținând UniCredit, precum și 100% din acțiunile UniCredit Leasing și UniCredit Garant.

UniCredit Leasing și UniCredit Garant sunt subsidiare ale AO UniCredit Bank, divizia din Rusia a grupului italian, care avea active de 8,67 miliarde de euro la sfârșitul anului 2023, în scădere de la 10,16 miliarde de euro cu un an înainte.

UniCredit a precizat într-un comunicat că sechestrul a afectat doar o fracțiune din activele unității lor din Rusia, nu întreaga filială. "Restul detaliilor le analizăm în prezent", a precizat aceasta.

După banca austriacă Raiffeisen Bank International, UniCredit este cel mai mare creditor european din Rusia și se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea autorităților de supraveghere bancară din zona euro pentru a-și reduce afacerile din această țară.

Subliniind riscurile de a face afaceri în Rusia după impunerea sancțiunilor occidentale din cauza războiului din Ucraina, UniCredit a declarat în raportul său pentru anul 2023 că a fost dat în judecată la un tribunal din Sankt Petersburg de către o firmă energetică rusă pentru pretenții de garanție în valoare totală de 444 milioane de euro.

UniCredit nu a menționat numele companiei în raportul anual.

Banca italiană a fost unul dintre creditorii garanți în cadrul unui contract pentru construirea unei uzine de procesare a gazelor în Rusia cu compania germană Linde, care a fost reziliat din cauza sancțiunilor occidentale.

În momentul în care proiectul a fost oprit, RusChemAlliance din Sankt Petersburg, un joint-venture deținut în proporție de 50% de gigantul rus al gazelor Gazprom, achitase un avans de 2 miliarde de euro pentru contractul de 10 miliarde de euro, potrivit site-ului Curții Supreme din Marea Britanie.

UniCredit emisese o parte din pachetul de garanții în favoarea RusChem în numele Linde.

În cadrul pachetului, UniCredit a emis șapte obligațiuni la cerere în favoarea RusChem. Contractele obligațiunilor prevedeau că acestea se supun legislației engleze și că orice litigiu va fi judecat de Curtea de Arbitraj din Paris.

În aprilie, Curtea Supremă din Marea Britanie a cerut RusChem să înceteze să mai dea în judecată UniCredit în Rusia în legătură cu proiectul de gaz avortat. Însă instanța rusă a respins apărarea jurisdicțională a UniCredit și a programat o audiere pentru al doilea trimestru.

RusChem s-a adresat instanței din Sankt Petersburg după ce a apelat la schema de garantare, solicitând pretenții de plată pe care UniCredit nu le-a putut onora din cauza sancțiunilor occidentale.

În procesul intentat împotriva UniCredit, RusChem a încercat să recupereze 448 de milioane de euro în cadrul obligațiunilor, sumă care includea aproape 444 de milioane de euro din pachetul de garanții din 2021, plus 4,5 milioane de euro sub formă de penalități.

RusChem a intentat procese la Sankt Petersburg, de asemenea, împotriva Deutsche Bank și Commerzbank, solicitând despăgubiri în legătură cu abandonarea uzinei Linde, au arătat în iulie documentele tribunalului rus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik

pixel