Revenirea economiei românești. Comisia Europeană modifică estimările
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Așa se văd lucrurile la Bruxelles
Așa se văd lucrurile la Bruxelles
După o contracţie de 5% în 2020, economia României îşi va reveni în acest an graţie consumului privat şi investiţiilor, astfel că Produsul Intern Brut real va înregistra o creştere de 3,8% în 2021 şi un avans de 4% în 2002, potrivit previziunilor economice de iarnă publicate joi de Comisia Europeană (CE).

Comparativ, în precedentele previziuni publicate în luna noiembrie, CE estima că economia României va înregistra un avans de 3,3% în 2021, respectiv 3,8% în 2022, după o cădere de 5,2% în 2020.

"Consumul privat este aşteptat să îşi revină puternic începând din a doua jumătate a lui 2021, pe măsură ce progresul vaccinării ar trebui să permită o ridicare graduală a restricţiilor. Consumul este aşteptat să rămână robust în 2022. Investiţiile vor rămâne solide de-a lungul orizontului de prognoză, sprijinite de sectorul construcţiilor. Exporturile sunt aşteptate să îşi revină pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice în rândul principalii parteneri comerciali ai României. Cu toate acestea, contribuţia exporturilor nete ar urma să rămână negativă de-a lungul orizontului de prognoză. Cheltuielile viitoare care au legătură cu Facilitatea de revenire şi rezilienţă nu au fost incluse în această prognoză", susţine Executivul comunitar.

Citește și Cîțu, despre CREȘTEREA TAXELOR: Am spus din primul moment

În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia Europeană precizează că majorarea preţurilor la petrol precum şi liberalizarea pieţei de electricitate la 1 ianuarie ar urma să conducă la majorarea ratei medii anuale a inflaţiei până la 2,6% în 2021, de la 2,3% în 2020, urmând să se reducă uşor la 2,4% în 2022.

La nivelul întregii Uniuni Europene, Comisia Europeană estimează că economia UE va creşte cu 3,7% în 2021 şi cu 3,9% în 2022, în timp ce economia zonei euro va creşte cu 3,8% atât în 2021, cât şi în 2022. În plus, se preconizează că economiile din zona euro şi din UE vor atinge nivelurile de producţie anterioare crizei mai devreme decât se anticipase în previziunile economice din toamna anului 2020, în mare parte din cauza ritmului de creştere peste aşteptări preconizat în a doua jumătate a anului 2021 şi în 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel