Revoluție în domeniul cip-urilor. Un nou semiconductor va face calculatoarele mai rapide de 1.000 de ori
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Laborator steril
Laborator steril
Un material semiconductor superatomic permite particulelor să-l traverseze între 100 și 1000 de ori mai repede decât trec electronii printr-un cip de siliciu.

Astfel acest material a devenit cel mai rapid semiconductor cunoscut și ar putea duce la realizarea unor cipuri de calculator de sute sau mii de ori mai rapide decât tot ceea ce există în prezent.

Semiconductorii de siliciu utilizați în tranzistorii din cipurile de calculator se bazează pe fluxul de electroni pentru a transmite date, dar aceste particule tind să se împrăștie în mod sălbatic, irosind energie sub formă de căldură și încetinind timpul necesar pentru ca datele să ajungă de la A la B.

Acum, Milan Delor de la Universitatea Columbia din New York și colegii săi au descoperit un semiconductor mai rapid și mai eficient într-un material cu formula chimică Re6Se8Cl2. Acesta este alcătuit din reniu, seleniu și clor, dar este un material superatomic, în care atomii formează clustere, dar continuă să se comporte în unele privințe ca elementele originale.

Particulele numite excitoni se deplasează prin acest material mai încet decât electronii prin siliciu, dar, în mod esențial, se deplasează în linii drepte, astfel încât parcurg distanțe similare mult mai rapid.

Dacă un tranzistor care utilizează excitoni în loc de electroni ar putea fi realizat cu acest nou material, atunci aceștia ar ajunge dintr-o parte în alta a tranzistorului fără a se împrăștia, ceea ce le-ar permite să călătorească de la A la B de 100 până la 1000 de ori mai repede decât electronii dintr-un cip de siliciu.

"Dacă vă gândiți la un procesor de gigahertzi, în prezent, în principiu, ați putea ajunge la sute de gigahertzi sau poate la un terahertzi în ceea ce privește viteza de comutare a tranzistorului [cu noul material]", spune Delor. "În principiu, am prezis că sporurile de performanță vor fi uriașe."

Un cip de calculator funcțional care să folosească acest material este la câteva decenii distanță, spune Delor. Inginerii au avut la dispoziție zeci de ani pentru a perfecționa tehnicile de fabricare a cipurilor de siliciu, iar trecerea la un nou material i-ar trimite, în esență, înapoi la punctul de plecare. De asemenea, reniul este unul dintre cele mai rare elemente din scoarța terestră - în timp ce siliciul este al doilea cel mai abundent - astfel încât cipurile realizate cu Re6Se8Cl2 ar fi probabil păstrate pentru aplicații de nișă, cum ar fi navele spațiale și computerele cuantice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel