Rezerva BNR pierde 6 miliarde de euro într-o lună! Ce se întâmplă cu banii României

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bancnote, euro / Foto: Freepik
Bancnote, euro / Foto: Freepik
Rezervele valutare ale BNR scad cu peste 6 miliarde de euro în mai. Rezervele internaționale ale României coboară la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni

Ieșiri nete de peste 12 miliarde de euro din rezervele valutare

La 31 mai 2025, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) s-au situat la 55,66 miliarde de euro, în scădere puternică față de nivelul de 62,41 miliarde euro înregistrat la 30 aprilie 2025. Potrivit datelor publicate de banca centrală, în cursul lunii mai s-au înregistrat intrări de 5,82 miliarde euro, dar și ieșiri de 12,58 miliarde euro, soldul fiind negativ cu peste 6,75 miliarde euro.

În termeni procentuali, rezerva valutară a înregistrat o scădere lunară de 10,8%, semnalând o deteriorare semnificativă a poziției valutare a statului în doar 30 de zile.

Scădere și la nivelul rezervelor internaționale

Valoarea totală a rezervelor internaționale ale României, care includ rezerva valutară și rezerva de aur, s-a redus la 65,36 miliarde euro, față de 72,02 miliarde euro la finalul lunii aprilie. Este vorba de o scădere de 6,66 miliarde euro, echivalentă cu o contracție de 9,2% într-o singură lună.

Rezerva de aur a rămas neschimbată cantitativ, la 103,6 tone, însă, în funcție de cotațiile internaționale, valoarea acesteia s-a ridicat la 9,7 miliarde euro, un ușor plus față de lunile anterioare, datorită creșterii prețului aurului pe piețele externe.

Explicațiile BNR: rambursări de datorii și ajustări ale rezervelor minime

În luna mai, ieșirile valutare au fost generate de mai mulți factori: rambursări de rate și dobânzi în contul datoriei publice externe, ajustări ale rezervelor minime obligatorii în valută constituite de bănci la BNR, dar și plăți din contul Comisiei Europene. Aceste operațiuni au totalizat 12,58 miliarde euro, eclipsând intrările de fonduri înregistrate în aceeași perioadă.

Intrările de 5,83 miliarde euro au fost generate în principal de alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor și de modificarea rezervelor minime în valută.

Plăți modeste preconizate pentru iunie

Pentru luna iunie 2025, BNR estimează plăți scadente în contul datoriei publice externe (directe sau garantate de stat) în valoare de circa 87 milioane euro – un nivel redus, care ar putea contribui la o relativă stabilizare a rezervelor în lunile următoare, în absența altor șocuri externe sau presiuni financiare semnificative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR
Petrișor Peiu

Viktor Orban lansează programul "Prima casă" în Ungaria

Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.

ANAF
Sursa foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock
Grecia

Atenţionare de călătorie: Risc ridicat de incendii în Grecia

Avertizare pentru cei care şi-au programat călătorii în...

Dolari / FOTO: Freepik
Pexels.com
Ilie Bolojan / Foto: gov.ro
Programele AFM se suspendă
Adrian Negrescu
Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
S-au schimbat regulile achizițiilor publice
London Metal Exchange
Lingouri de aur
Banca Națională a Poloniei
Oameni pe strada / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor
Florin Jianu
Bani. Freepik.com

pixel