Rezerva Federală a SUA majorează dobânda de referință pe fondul inflației
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O majorare care nu rezolvă însă situația
O majorare care nu rezolvă însă situația
Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri dobânda de referință cu încă 75 de puncte de bază, așa cum era de așteptat, indicând totodată că va continua eforturile de reducere a inflației în lunile următoare.

La finalul reuniunii sale de două zile, Fed a adoptat un coridor cuprins între 2,25% și 2,5% pentru dobânda fondurilor federale, care era încă aproape de zero la începutul anului. Comitetul de politică monetară (FOMC) a luat această decizie în unanimitate.

După doi ani de politică ultra-acomodantă pentru a susține economia pe durata crizei din domeniul sănătății, această măsură agresivă aduce ratele de împrumut la un nivel considerat neutru pentru economie, care nu stimulează și nici nu împiedică creșterea. Investitorii mizau pe o înăsprire monetară de această amploare, similară celei din iunie, având în vedere că inflație se menține la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani în SUA.

La fel ca în cadrul ședințelor de politică monetară anterioare, declarația Fed indică faptul că vor fi necesare noi majorări în viitor. Majorarea ratelor cheie din martie este la fel de semnificativă ca și cea efectuată între 2015 și 2018 și readuce costul banilor la nivelul de acum trei ani.

După această ajustare deosebit de rapidă, există încă incertitudine cu privire la ritmul viitoarelor creșteri a ratei dobânzilor, în timp ce înăsprirea condițiilor de creditare a generat temeri de recesiune pe piețe. În declarația sa, Fed a constatat semne de încetinire a activității economice, subliniind în același timp că mediul economic este în general încă sănătos. "Indicatorii recenți privind consumul și producția au slăbit. Dar crearea de locuri de muncă a fost puternică în ultimele luni", a precizat miercuri instituția.

Cele mai recente proiecții ale Fed, actualizate în iunie, estimează că rata dobânzii fondurilor federale va ajunge la o medie de 3,4% până la sfârșitul anului, față de 1,9% în martie.

Aterizarea ușoară este în pericol

Fed nu a prezentat noi previziuni în această săptămână, dar liderii săi au confirmat în ultimele săptămâni că vor continua eforturile de a domoli inflația. Până în prezent, Fed a indicat că dorește să facă o "aterizare ușoară" a economiei, prin reducerea cererii pentru a stabiliza prețurile, dar fără a merge atât de departe încât să declanșeze o recesiune. Însă amploarea înăspririi monetare necesare va face dificilă ieșirea din recesiune a SUA, a avertizat săptămâna aceasta economistul-șef al Fondului Monetar Internațional (FMI), Pierre-Olivier Gourinchas.

Prețurile de consum au crescut cu 9,1% în SUA în cele 12 luni până la sfârșitul lunii iunie, cea mai mare creștere din 1981 încoace. Nivelul inflației afectează perspectivele de creștere, potrivit ultimei cărți bej a Fed, și afectează încrederea gospodăriilor, a declarat săptămâna aceasta Conference Board. Retailerul Walmart și-a redus, de asemenea, previziunile financiare anuale, afirmând că prețurile mai mari la alimente și combustibili au determinat gospodăriile să reducă alte cheltuieli.

Președintele Fed, Jerome "Powell nu trebuie să decidă acum dacă va majora dobânzile cu 50 sau 75 de puncte de bază în septembrie", au declarat analiștii de la Wrightson ICAP într-o notă. "Două rapoarte privind ocuparea forței de muncă și doi indici ai prețurilor de consum sunt așteptate înainte de următoarea ședință de politică monetară", iar Fed va folosi aceste cifre pentru a ajusta traiectoria ratelor, au adăugat ei.

Citește și Experții băncii JPMorgan confirmă: Criza gazelor va arunca zona euro în recesiune

Citește și Creditele românilor. Dan Suciu (BNR):Nu există o soluţie minune, există o bună calibrare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel