Rezerva Federală ezită, BCE stă la pândă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O zi plină de informații / FOTO: Freepik
O zi plină de informații / FOTO: Freepik
Astăzi va fi, probabil cea mai animată zi din ultima săptămână a lunii ianuarie, cu o avanlanșă de reacții și vești proaspete de la Rezerva Federală, BCE, Microsoft, Apple, Tesla, Meta, Sanofi, Roche, statistici despre PIB și Anul Nou Lunar.

Sesiunea bursieră americană s-a desfășurat într-o atmosferă călduță. Rezultatele trimestriale ale companiilor, publicate înainte de deschidere, nu au stârnit entuziasm, iar decizia Fed privind ratele dobânzilor a fost relativ neutră. Consecința: dolarul nu s-a mișcat prea mult, randamentele obligațiunilor americane au rămas aproape neschimbate, iar indicii bursieri au evoluat puțin.

Totuși, Wall Street a pierdut ceva teren, S&P 500 încheind în scădere cu 0,47%, dublu față de Nasdaq 100 (-0,24%). În mod paradoxal, agitația provocată de DeepSeek în lumea inteligenței artificiale a permis gigandului Apple să-și recâștige coroana de cea mai mare capitalizare bursieră mondială: afectată de întârzierile sale în domeniul AI, compania a beneficiat de reculul Nvidia și Microsoft, printr-un curios efect de vase comunicante. 

În Europa, verdele a dominat cu mărinimie, excepție făcând Parisul, unde rezultatele dezamăgitoare ale LVMH au reaprins îndoielile privind sectorul de lux, care spera într-o revenire după vânzările surprinzător de solide ale Compagnie Financière Richemont.

Banca centrală americană, în centrul atenției 

Nimic spectaculos însă: s-a adeverit cel mai probabil scenariu: Fed a rămas pe poziția sa de prudență. Jerome Powell și echipa lui de bancheri centrali au menținut în unanimitate ratele dobânzilor, așteptând să vadă efectele politicii noului locatar de la Casa Albă. Contractele futures, care reflectă așteptările traderilor, sugerează că ipoteza a două reduceri de dobândă în acest an rămâne valabilă, cu excepția cazului în care datele privind inflația vor crește din cauza politicilor noii administrații americane. Donald Trump, care insistă pe scăderea dobânzilor, nu a fost deloc încântat și și-a exprimat nemulțumirea, atacându-l verbal pe Jerome Powell.

Când banca centrală americană majorează ratele dobânzilor, economia încetinește din cauza costului mai ridicat al creditului: gospodăriile împrumută mai puțin, companiile ezită să investească, iar Wall Street reacționează negativ. Acțiunile companiilor de creștere (cum ar fi cele din sectorul tehnologic) sunt, în teorie, cele mai afectate, în timp ce dolarul se apreciază, atrăgând capitaluri în detrimentul piețelor emergente. 

O descriere cam simplistă

O descriere corectă, dar cam simplistă. Pentru că, în realitate, suferă mai degrabă companiile tech cu mari nevoi de finanțare și care nu sunt profitabile, precum și firmele de dimensiuni medii, care au acces mai dificil la capital și sunt, în medie, mai îndatorate. Totuși, giganții Nasdaq au demonstrat că perioada dobânzilor ridicate nu îi afectează atât de mult.

Pe de altă parte, când Fed relaxează politica monetară prin reducerea dobânzilor, aceasta stimulează consumul și investițiile, dar riscă să alimenteze inflația și bulele speculative. Activele riscante, de la acțiuni la criptomonede, cresc în valoare, în timp ce dolarul slăbește, oferind un respiro monedelor și economiilor fragile.

Întreaga finețe a politicii monetare constă în echilibru...

Vom vedea alt exemplu de decizie monetară la începutul după-amiezii, când BCE își va anunța hotărârea. Spre deosebire de omologul său american, aceasta va reduce, cel mai probabil, dobânzile cu un sfert de punct procentual, deoarece economia europeană este lipsită de vigoare, iar inflația din regiune este considerabil mai scăzută decât în SUA. 

Pe frontul corporatist

Sezonul de raportări financiare a început în forță, cu o intensitate ridicată aseară, după închiderea bursei americane. Microsoft a fost afectată de încetinirea ritmului de creștere a diviziei de cloud. Tesla a publicat rezultate dezastruoase, dar a menținut interesul investitorilor prin promisiuni legate de vehicule mai ieftine și de apropierea lansării robotaxiurilor. Meta a primit un răspuns moderat pozitiv la cifrele sale. În schimb, IBM a fost vedeta serii, beneficiind și ea de efectul pozitiv al dezvoltării inteligenței artificiale.

În Europa, în această dimineață, și-au publicat rezultatele financiare companii precum Roche, Sanofi, Deutsche Bank, STMicroelectronics și Nokia, alături de multe altele. Ele vor fi urmate de un val de raportări ale firmelor americane, inclusiv Apple, care își va prezenta cifrele diseară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel