Rezervele de aur ale Poloniei, mai mari decât ale Marii Britanii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lingouri de aur / Foto: Bank of England
Lingouri de aur / Foto: Bank of England
Adam Glapiński, președintele Băncii Naționale a Poloniei, a anunțat că rezervele de aur ale instituției  au ajuns la 420 de tone. Spre comparație, rezerva de aur a României a rămas neschimbată din 2002, ridicându-se la 103,6 tone, cu o valoare estimată de 7,855 miliarde de euro, în funcție de prețurile de pe piețele internaționale. 

Acest rezultat plasează Polonia printre principalii deținători de rezerve de aur din lume. Glapiński a precizat că aurul a fost cumpărat când prețurile erau accesibile și că Banca Națională a Poloniei a făcut economii semnificative în timpul acestui proces de acumulare. 

Important pentru evoluarea economiei țării

Glapiński a ținut să sublinieze, totodată, că rezervele de aur ale țării sunt, acum, mai mari decât cele ale Marii Britanii, un reper important pentru evaluarea situației economice. El a adăugat că banca pe care o conduce intenționează să continue achiziționarea de metal galben, care joacă un rol crucial, un fel de poliță de asigurare pentru situații de cumpănă. 

De altfel, băncile centrale ale lumii continuă să manifeste un interes puternic pentru achiziționarea de aur pentru a-și diversifica deținerile. La conferința anuală a London Bullion Market, desfășurată recent la Miami, reprezentanți ai Cehiei, Mongoliei și Mexicului au evidențiat importanța metalului prețios în strategiile lor financiare.

Citește și Cum a reușit Polonia un miracol economic

Un activ sigur, o poliță de asigurare

Cererea susținută de aur din partea acestor instituții a jucat un rol crucial în susținerea prețului acestei materii prime ani în perioada dintre anii 2022 și 2023, când ratele dobânzilor erau ridicate. Între timp însă, această dinamică s-a atenuat oarecum după o creștere de 28% a prețului aurului la vedere în acest an.

În intervențiile lor, cei trei bancheri au vorbit despre motivele care au determinat achizițiile de aur. Astfel, Enkhjin Atarbaatar, care conduce departamentul piețelor financiare al Băncii Centrale a Mongoliei, a subliniat importanța tot mai mare a aurului ca activ sigur pentru rezervele Mongoliei. Marek Sestak, director executiv adjunct al departamentului de management al riscului al Băncii Naționale Cehe (CNB), a subliniat rolul aurului ca diversificator al rezervelor.

Londra, principalul loc de stocare

În ciuda creșterii recente a prețurilor aurului, băncile centrale din Cehia, Mongolia și Mexic nu s-au angajat în tranzacții active cu instrumente derivate din aur. Ei au remarcat, de asemenea, că Londra rămâne principala locație pentru stocarea rezervelor lor de aur, având în vedere statutul important al capitalei britanice de centru financiar mondial. Mongolia, totuși, și-a arătat un interes limitat în repatrierea aurului pentru depozitare pe teritoriul său. De precizat că la Londra este depozitată inclusiv o mare parte din rezerva de aur a României. 

Potrivit World Gold Council, achizițiile băncilor centrale globale au crescut cu 6% la 183 de tone în al doilea trimestru, dar se așteaptă ca acestea să își reducă achizițiile cu 150 de tone în 2024, comparativ cu totalul din 2023. Este de remarcat faptul că Banca Populară a Chinei nu și-a adăugat rezerve de aur pentru a cincea lună consecutivă în septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

Știrile dimineții
Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness

pixel