Rezervele de aur ale Poloniei, mai mari decât ale Marii Britanii

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lingouri de aur / Foto: Bank of England
Lingouri de aur / Foto: Bank of England
Adam Glapiński, președintele Băncii Naționale a Poloniei, a anunțat că rezervele de aur ale instituției  au ajuns la 420 de tone. Spre comparație, rezerva de aur a României a rămas neschimbată din 2002, ridicându-se la 103,6 tone, cu o valoare estimată de 7,855 miliarde de euro, în funcție de prețurile de pe piețele internaționale. 

Acest rezultat plasează Polonia printre principalii deținători de rezerve de aur din lume. Glapiński a precizat că aurul a fost cumpărat când prețurile erau accesibile și că Banca Națională a Poloniei a făcut economii semnificative în timpul acestui proces de acumulare. 

Important pentru evoluarea economiei țării

Glapiński a ținut să sublinieze, totodată, că rezervele de aur ale țării sunt, acum, mai mari decât cele ale Marii Britanii, un reper important pentru evaluarea situației economice. El a adăugat că banca pe care o conduce intenționează să continue achiziționarea de metal galben, care joacă un rol crucial, un fel de poliță de asigurare pentru situații de cumpănă. 

De altfel, băncile centrale ale lumii continuă să manifeste un interes puternic pentru achiziționarea de aur pentru a-și diversifica deținerile. La conferința anuală a London Bullion Market, desfășurată recent la Miami, reprezentanți ai Cehiei, Mongoliei și Mexicului au evidențiat importanța metalului prețios în strategiile lor financiare.

Citește și Cum a reușit Polonia un miracol economic

Un activ sigur, o poliță de asigurare

Cererea susținută de aur din partea acestor instituții a jucat un rol crucial în susținerea prețului acestei materii prime ani în perioada dintre anii 2022 și 2023, când ratele dobânzilor erau ridicate. Între timp însă, această dinamică s-a atenuat oarecum după o creștere de 28% a prețului aurului la vedere în acest an.

În intervențiile lor, cei trei bancheri au vorbit despre motivele care au determinat achizițiile de aur. Astfel, Enkhjin Atarbaatar, care conduce departamentul piețelor financiare al Băncii Centrale a Mongoliei, a subliniat importanța tot mai mare a aurului ca activ sigur pentru rezervele Mongoliei. Marek Sestak, director executiv adjunct al departamentului de management al riscului al Băncii Naționale Cehe (CNB), a subliniat rolul aurului ca diversificator al rezervelor.

Londra, principalul loc de stocare

În ciuda creșterii recente a prețurilor aurului, băncile centrale din Cehia, Mongolia și Mexic nu s-au angajat în tranzacții active cu instrumente derivate din aur. Ei au remarcat, de asemenea, că Londra rămâne principala locație pentru stocarea rezervelor lor de aur, având în vedere statutul important al capitalei britanice de centru financiar mondial. Mongolia, totuși, și-a arătat un interes limitat în repatrierea aurului pentru depozitare pe teritoriul său. De precizat că la Londra este depozitată inclusiv o mare parte din rezerva de aur a României. 

Potrivit World Gold Council, achizițiile băncilor centrale globale au crescut cu 6% la 183 de tone în al doilea trimestru, dar se așteaptă ca acestea să își reducă achizițiile cu 150 de tone în 2024, comparativ cu totalul din 2023. Este de remarcat faptul că Banca Populară a Chinei nu și-a adăugat rezerve de aur pentru a cincea lună consecutivă în septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

România are aprobată prima tranșă
TVA
Așa prăbușiri mai rar!
O importanta linie de cale ferată va fi disponibila pentru călători
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
ASF trebuie să mai lucreze pe text

Noi obligații pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară

ASF urmează să fie desemnată să transmită date...

pexels.com
Sebastian Burduja
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Sebastian Burduja
Rulmentul / sursa foto: Facebook @OAR Concursuri
Bulgarii sunt deciși că adopte moneda unică europeană / Foto: Freepik
Cipuri / sursa foto: Freepik.com
La cumpărături
Comisia Europeană
Gigantul de lux LVMH
Wizz Air
Contribuțiile sociale sunt mult peste media OECD
Industrie / FOTO: Freepik

Prețul cuprului pare determinat să doboare toate recordurile

Această perspectivă pozitivă este atribuită confluenței...

Bani / FOTO: Freepik
Luca de Meo / FOTO: Wikipedia

Renault îndeamnă la cooperare cu producătorii chinezi

Șeful Renault, Luca de Meo, a cerut marți industriei de...

Apă curgătoare / FOTO: Freepik

Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale...

Dosare de pensie / Foto: Arhivă
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu

pixel