Decizie importantă privind prețurile la energie. Documentul a fost publicat
Guvernul s-a decis în privința...
Acest rezultat plasează Polonia printre principalii deținători de rezerve de aur din lume. Glapiński a precizat că aurul a fost cumpărat când prețurile erau accesibile și că Banca Națională a Poloniei a făcut economii semnificative în timpul acestui proces de acumulare.
Important pentru evoluarea economiei țării
Glapiński a ținut să sublinieze, totodată, că rezervele de aur ale țării sunt, acum, mai mari decât cele ale Marii Britanii, un reper important pentru evaluarea situației economice. El a adăugat că banca pe care o conduce intenționează să continue achiziționarea de metal galben, care joacă un rol crucial, un fel de poliță de asigurare pentru situații de cumpănă.
De altfel, băncile centrale ale lumii continuă să manifeste un interes puternic pentru achiziționarea de aur pentru a-și diversifica deținerile. La conferința anuală a London Bullion Market, desfășurată recent la Miami, reprezentanți ai Cehiei, Mongoliei și Mexicului au evidențiat importanța metalului prețios în strategiile lor financiare.
Citește și Cum a reușit Polonia un miracol economic
Un activ sigur, o poliță de asigurare
Cererea susținută de aur din partea acestor instituții a jucat un rol crucial în susținerea prețului acestei materii prime ani în perioada dintre anii 2022 și 2023, când ratele dobânzilor erau ridicate. Între timp însă, această dinamică s-a atenuat oarecum după o creștere de 28% a prețului aurului la vedere în acest an.
În intervențiile lor, cei trei bancheri au vorbit despre motivele care au determinat achizițiile de aur. Astfel, Enkhjin Atarbaatar, care conduce departamentul piețelor financiare al Băncii Centrale a Mongoliei, a subliniat importanța tot mai mare a aurului ca activ sigur pentru rezervele Mongoliei. Marek Sestak, director executiv adjunct al departamentului de management al riscului al Băncii Naționale Cehe (CNB), a subliniat rolul aurului ca diversificator al rezervelor.
Londra, principalul loc de stocare
În ciuda creșterii recente a prețurilor aurului, băncile centrale din Cehia, Mongolia și Mexic nu s-au angajat în tranzacții active cu instrumente derivate din aur. Ei au remarcat, de asemenea, că Londra rămâne principala locație pentru stocarea rezervelor lor de aur, având în vedere statutul important al capitalei britanice de centru financiar mondial. Mongolia, totuși, și-a arătat un interes limitat în repatrierea aurului pentru depozitare pe teritoriul său. De precizat că la Londra este depozitată inclusiv o mare parte din rezerva de aur a României.
Potrivit World Gold Council, achizițiile băncilor centrale globale au crescut cu 6% la 183 de tone în al doilea trimestru, dar se așteaptă ca acestea să își reducă achizițiile cu 150 de tone în 2024, comparativ cu totalul din 2023. Este de remarcat faptul că Banca Populară a Chinei nu și-a adăugat rezerve de aur pentru a cincea lună consecutivă în septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul s-a decis în privința...
Rating susţinut de apartenenţa...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...