Rezervele valutare ale BNR au crescut la 52 miliarde euro, în februarie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rezerva valutară a BNR, în creștere
Rezerva valutară a BNR, în creștere
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 52,001 miliarde de euro, la 28 februarie 2023, în creştere cu 3,58%, faţă de 50,202 miliarde de euro la 31 ianuarie 2023, a anunţat miercuri BNR.

În cursul lunii au avut loc intrări de 3,250 miliarde de euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 2,000 miliarde de euro); alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 1,451 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,681 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2023 au fost de 57,682 miliarde de euro, faţă de 56,067 miliarde de euro la 31 ianuarie 2023.

Plăţile scadente în luna martie 2023 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 153 milioane euro. 

BNR: Rata creditelor neperformante a coborât la 2,65%, în decembrie 2022

Rata creditelor neperformante era, la finele anului trecut, de 2,65%, faţă de 2,82% în septembrie 2022 şi 3,35% în decembrie 2021, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În decembrie 2022, în România erau 32 de instituţii de credit (34 în septembrie 2022), din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 701,4 miliarde lei, cu 22,1 miliarde lei mai mari comparativ cu sfârşitul trimestrului al treilea.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 87,9% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 68,1%.

De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în decembrie 2022, de 21,73%, faţă de 21,52% la finele lunii septembrie.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...


pixel